Olemme useiden vuosien ajan vuokranneet kesällä mökin eri puolilta Suomea. Tänä vuonna olimme Sastamalassa Pirkanmaalla. Niin olimme viime kesänäkin samassa maakunnassa, mutta silloin olimme Urjalassa. Aloitimme mökkeilyn heinä- ja elokuun vaihteessa. Mökille oli matkaa Suodenniemen keskustasta noin kuusi kilometriä. Järvi oli 20 metrin päässä. Sen nimi on Suodenjärvi.
Meitä oli mökkiläisiä kolmessa polvessa. Nuorin oli pari kuukautta yli vuoden vanha. Minä olin mökin Nestori.
Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, ja ne ovat merkitty *-merkillä”.
Hieman sateisissa merkeissä vietimme viikkoa. Ei ihan koko aikaa vettä tullut, mutta silloin tällöin kuitenkin tasaisesti. Marjastamaankin olisi vähän tehnyt mieli lähteä, kun Mouhijärven kirkon suntiokin neuvoi hyvät marjapaikat. Annoin kuitenkin sientenkin tupsahdella ihan rauhassa näillä sateilla. Minä sain innon kierrellä auki olevia tiekirkkoja. Kiersinkin niitä seitsemän tämän mökkeilyn aikana.
Tämän Suodenniemen puukirkon on suunnitellut arkkitehti A.W. Arppe ja se valmistui vuonna 1831. Kirkon torni on vuodelta 1839. Sen on suunnitellut tuttu mies Helsingin ydinkeskustan suunnittelusta, C.L. Engel.
Kirkon alttaritaulun on tehnyt Ingeborg Malmström. Kristus Getsemanessa on alttaritaulun aihe. Kävin vuonna 2004 Israelissa. Getsemanessakin tuli silloin käydyksi. Sille paikalle oli nyt rakennettu kirkko.
Tämä talo on tullut kolmanneksi Sastamalan kaunein rakennus-äänestyksessä kymmenen vuotta sitten. Silloin se oli ollut vähän siistimmässä kunnossa kuin nyt. Näin kertoi entinen työkaverini Kansallisarkistosta. Hän myös kertoi, että tämä talo on hänen isänsä syntymäkoti. Isoisänsä on ollut tässä silloisella kunnantalolla talonmiehenä ja perheellä on ollut talossa asunto.
Pirulan vuori on Länsi-Suomen korkeimman jyrkänteen päällä. Näkötorni on rakennettu vuonna 2012 Leijonien talkootyönä. Torni on noin 15 metriä korkea. Pudotusta alhaalla olevalle Palojärvelle on yli 60 metriä.
Näkötornista avautuvaa näkymää on kuvattu muun muassa Suomen yhden euron kolikossa.
Suodenniemen kirkon hautausmaalla oli useita muistomerkkejä. Yksi oli tämä nälkään kuolleiden muistokivi. Vuosien 1867-1868 aikana kuoli 566 ihmistä nälkään. Se oli neljäsosa asukkaista.
Mökiltä käsin tuli tehdyksi lyhyitä matkoja ympäristöön. Yhtenä päivänä Mouhijärvellä, toisena päivänä Lavialla ja sitten eräänä päivänä lenkkiä Häijää, Karkku ja Sastamalan keskusta. Suodenniemen kirkon kylällä kauppareissulla tuli tietenkin käydyksi lähes päivittäin.
Laitan ohessa kuvat niistä kirkoista, jotka vielä kiersin tältä tienoolta Pirkanmaata läpi. Kävin myös suorittamassa katselmukset hautausmaille, etenkin sankarihaudat kiinnostivat kovasti. Muutamia hyviä keskusteluja syntyi kirkoissa oppaiden kanssa, kuten esimerkiksi Mouhijärvellä ja Karkussa. Kerron niistä ja kirkoistakin enemmän tulevissa blogeissani. Koska otin kuvia melko reilusti kustakin kohteesta, niin teen niistä erikseen kuvapainotteiset kirjoitukset.
Mouhijärven kirkon arkkitehtinä toimi Pehr Johan Gylich. Kirkko valmistui vuonna 1858. Sisälle mahtuu tuhat ihmistä istumaan. Täällä opasti kirkkoa suntio, joka päästi myös sakastin puolelle. Hän kertoi seurakunnan historiaa mm. vanhemman kirkon osalta.
Alttaritaulun Mouhijärvellä on maalannut Felix Frang vuonna 1918. Sen nimi on Ristiinnaulittu.
Lavia oli vähän reilun kymmenen kilometrin päässä mökiltämme. Sinne mennessä ylitin Satakunnan rajan ja olin Porissa. Tämä Lavian kirkko on Juha Köhlströmin suunnittelema ja se valmistui vuonna 1823. Tähän kirkkoon mahtuu 780 sanankuulijaa istumaan.
Tämän kirkon arkkitehti Oiva Kallio on suunnitellut rakennuksia paljon eri puolilla Suomea. Helsingissä esimerkiksi Vakuutusyhtiö Pohjan talo Kaisaniemenkadulla on hänen suunnittelemansa. Siinä talossa toimi mm. nuorten vaatetusliike Teinitalo. Oiva Kallio on syntynyt 1884 Ala-Vetelissä. Tämä Karkun kirkko vihittiin käyttöön vuonna 1913. Tänne oli mökiltämme noin puolen tunnin ajomatka. Täällä sain myös asiantuntevaa opastusta. Olin neljään päivään ensimmäinen asiakas kirkkobongarina.
Tämä harmaakivikirkko on rakennettu vuosien 1495-1505 välisenä aikana. Nykyiseen asuun se on kunnostettu 1960-luvulla. Tänne oli matkaa Karkun kirkolta noin kymmenen minuuttia autolla ajaen.
Tätä harmaakivikirkkoa rakennettiin vuosina 1506-1516. Täällä pidetään edelleen vihki- ja kastetilaisuuksia sekä jumalanpalveluksia kesäaikaan. Vuonna 1997 tulipalo tuhosi kirkon juuri valmistuneen paanukaton ja arvokkaan interiöörin. Tuhopolttaja saatiin kiinni vasta vuonna 2002. Taiteilijat Osmo Rauhala ja Kuutti Lavonen maalasivat kirkon sisätilat. Kirkko sijaitsee noin kolmen kilometrin päässä Sastamalan keskustasta.
Tämä valoisa Sastamalan seurakunnan pääkirkko on Helsingin Johanneksen kirkon ohella Suomen ainoa kaksitorninen kirkko. Tämän Sastamalan pääkirkon on suunnitellut Turun kaupunginarkkitehti P.J. Gylich. Tämä valmistui vuonna 1855.
Yritimme Jasperin kanssa narrata kaloja, mutta siinä kävi päinvastoin. Yksi särki tuli ja sen sai Jappe. Se sai mennä takaisin uimaan.
Emme ole koskaan olleet innokkaita hankkimaan omaa kesämökkiä. Olemme tykänneet tästä systeemistä, että vuokraamme viikoksi aina vähän eri puolilta Suomea mukavan tuntuisen mökin, jonka ympäristöstä löytyy joitakin mielenkiintoisia aktiviteetteja lapsenlapsiakin ajatellen. Innolla he ovat olleet vuosittain ainakin jonkin aikaa mukana. Täällä Pirkanmaan seudulla tämä oli nyt viides kerta. Olemme aiemmin olleet Kyröskoskella, Kihniössä, Ikaalisessa ja Urjalassa. Pääsääntöisesti olemme olleet mökkeihimme tyytyväisiä. Suomusjärvi joitakin vuosia oli ikävin paikka siinä suhteessa, ettei se vastannut luvattuja olosuhteita ollenkaan. Kaiken lisäksi siellä laiturilla lekotteli iltapäivisin kello viiden käärmeet. Joka päivä samaan aikaan niitä oli yksi tai kaksi. Onneksi ne olivat rantakäärmeitä.
Tässä on muutama sopimuskumppanieni mainos.
*Lomarenkaan kautta on hyvä tehdä kesä- tai talvimökkitilauksia. Sieltä löytyy noin 4200 vuokramökkiä, huvilaa ja huoneistoa ympäri Suomea. Klikkaa kuvaa ja katso!