Olen tähän kuvapainotteiseen blogiini koostanut kirkkoaiheisia kuvia, jotka käsittävät myös hautausmaan, seurakuntatalon, kivisakastin ja kaikkea muuta sen kaltaista. Vanhin valokuva on vuodelta 1897. Silloin oli nykyisen tuomiokirkon vihkiäiset vuonna 1897. Tässä koosteessa ei ole kuntaliitoksien kautta Mikkeliin liittyneiden pitäjien kirkkoja mukana.

Mikkelin Uusi kirkko

Uusi kirkko eli Tuomiokirkko vihittiin Mikkelissä käyttöön 28.11.1897. Savonlinnan hiippakunnan piispa Gustaf Johansson suoritti vihkimisen. Hänellä oli apunaan kymmenen pappia. Johansson toimi myös Turun arkkipiispana vuosina 1899-1930. Kirkon suunnitteli Josef Stenbäck ja se rakennettiin punatiilestä. Se on Suomen uusgoottilaisen kirkkoarkkitehtuurin päätöitä.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä ja ne ovat merkittyinä loppupuolella *-merkillä.

Mikkelin tuomiokirkko

Resoluutio on vähän huono tässä kuvassa, jonka on ottanut Gustaf Broman. Ajankohta on ollut 25.6.1899. Tämä kuva on Mikkelin kaupungin museoista. Tältä on näyttänyt etualalla tienoo, johon myöhemmin tuli Mikkelin Urheilupuisto.

Mikkelin ortodoksinen kirkko

Mikkelin ortodoksinen kirkko rakennettiin vuonna 1906 Linnamäelle Pyhälle Yrjölle omistettuna. Siitä puhuttiin kansan suussa ennen vanhaan ns. Ryssän kirkkona. Tuohon aikaan oli Mikkelissä paljon venäläistä väestöä erikoisesti sotaväen keskuudessa. Täällä toimi venäläinen 5. tarkka-ampujarykmentti. Kirkko purettiin vuonna 1958. Oheisen kuvan on otattanut kustantaja M.L. Carstens vuonna 1908. Se on Museoviraston kuvakokoelmista peräisin.

Mikkelin tuomiokirkko 1908

Kustantaja M.L. Carstens on otattanut tämän valokuvan vuonna 1908 Mikkelin tuomiokirkosta. Kuva on Museoviraston kokoelmista.

Postikortti Vanha kirkko

Ajankohtaa ei ole tuolle vuosikymmeniä sitten kuvatulle postikortille tiedossa. Nykyisin kirkko tunnetaan Mikkelin pitäjän kirkkona. Kirkko on valmistunut vuonna 1817. Se on entinen Mikkelin maaseurakunnan kirkko. Rakennus on pystytetty kuuluisan kirkonrakentajan Matti Salosen johdolla. Piirustukset on tehnyt Charles Bassi (1772-1840). Istumapaikkoja kirkossa on 1900. Se on yksi Suomen suurimmista puukirkoista.

Isopappila

Mikkelin maaseurakunnan Isopappila on kuvassa 1930-luvulla. Tuntematon kuvaaja on ikuistanut pappilaa kaakon suunnasta. Kuva on Mikkelin kaupungin museoista. Kuvassa on pääsisäänkäynti pylväineen ja edessä on lipputanko istutusten keskellä. Sijainti on ollut Kenkäverossa Mikkelissä.

Seurakuntatalon rauniot 1940

Rakennus tuhoutui pommituksessa 5.1.1940. Taustalla on yhteiskoulu. Sijainti on Savilahdenkadun ja Otto Mannisenkadun risteyksessä. Kuva on Suur-Savon museon kokoelmasta. Talvisodan ilmapommituksissa tuhoutuneen rakennuksen tilalle alettiin rakentamaan uutta seurakuntataloa syksyllä 1949. Rakennuksen suunnitteli arkkitehti Martti Välikangas.

Tuomiokirkko kuvattuna Kirkkokadun suunnasta

Tuomiokirkkoa on kuvattu vuosien 1957-1959 välisenä aikana. Me asuimme 1960-luvun lopulla vasemmalla puolella olevassa kerrostalossa osoitteessa Kirkkokatu 7. Tämä tuntemattoman kuvaajan ottama kuva on Mikkelin kaupungin museosta.

Harjun hautausmaa

Harjun hautausmaalla on sankarihautoja 233. Muistomerkin ”Rauhaan” on tehnyt kuvanveistäjä Heikki Varja. Se paljastettiin vuonna 1962. Hautausmaan osoite on Saattotie 7. Tuntematon kuvaaja on ikuistanut tämän näkymän. Kuva on Mikkelin kaupungin museoista.

Postikortti Harjun hautausmaa

Harjun hautausmaan sankarihaudat ovat kuvattu postikortissa 1950-luvulla. Muistomerkkiä ei ole vielä pystytetty. Kortti on Mikkelin kaupungin museosta. Harjun siunauskappeli on valmistunut vuonna 1937 arkkitehti Martti Välikankaan suunnitelmien mukaan.

Maaseurakunnan kirkko ja lainajyvästö

Tässä on vanha valokuva Otavankadun varrella olevista Lainajyvästöstä ja maaseurakunnan kirkosta, joka nykyisin tunnetaan Mikkelin pitäjänkirkkona. Lainajyvästö eli pitäjänmakasiini muuttui samalla vuosikymmenellä Suur-Savon museoksi. Kuva on 1950-luvun alkupuolelta.

Entisen Maaseurakunnan sankarihautausmaa

Muistomerkin on veistänyt Kalervo Kallio ja se on paljastettu 17.5.1959. Muistomerkin nimi on Velvollisuus. Sankarihautoja on 254. Hautausmaan katuosoite on Otavankatu 9. Tuntematon kuvaaja on ikuistanut näkymää hautausmaalta 17.4.1972.

Tuomiokirkko 27.5.1973

Mikkelin Tuomiokirkon kuva on Aalto yliopiston arkistosta. Se on otettu 27.5.1973. Noita aikoja olen itsekin seisonut kaikkien Mikkelin ylioppilaiden kanssa ryhmäkuvassa noilla kirkon rappusilla.

Kivisakasti

Mikkelin Kivisakastia on kuvannut Teuvo Kanerva vuosien 1982-1983 aikana. Kuva on Museoviraston kokoelmista. Puinen Savilahden kirkko on ollut tämän yhteydessä aikanaan. Se rakennettiin 1320-luvulla. Tämä kirkon sakastiosa on peräisin 1400-luvun lopulta tai 1500-luvun alusta. Se on yksi Savon vanhimmista rakennuksista. Puukirkko ei ole palanut, vaan se on purettu vuonna 1776.

Liitän tähän vielä elävää kuvaa vuodelta 1963. Se on Kansallisen audiovisuaalisen instituutin arkistosta löytyvä esittelyfilmi Mikkelistä. Siinä tulee esille kirkkoja, pappilaa, hautausmaita, kivisakasti sekä myös tuon aikainen piispamme Osmo Alaja. Linkki filmiin on tässä: https://elonet.finna.fi/Record/kavi.elonet_elokuva_161074

Jatkan myöhemmin kirkollisilla kuvilla liittäen joukkoon muun muassa Otavan rukoushuoneen, Ristiinaa ja Anttolaa.

Laitan muutaman sopimuskumppanieni mainoksen. Sieltä voi vielä ehtiä tilaamaan lahjoja jouluksi edulliseen hintaan ja mikä parasta, niin joulun jälkeen löytyy huippuedullisia tarjouksia sieltäkin.

*

Offerilasta löydät lahjakortteja moniin paikkakuntasi yrityksiin! Katso ja klikkaa!

*

Klikkaa kuvaa ja katso, mitä Hobbyboxista löytyy. Siellä on sähköpöydästä nuppineulaan kaikkea mahdollista hyvillä alennuksilla.