Olen puolisen vuotta ollut jakamassa Facebook ryhmässä Miun vanha Mikkeli Markku Paappasen ottamia vanhoja valokuvia mikkeliläisistä taloista, joista suuri osa on ollut puisia omakotitaloja. Olen aikaisemmin noin neljän vuoden aikana tässä samassa ryhmässä jakanut myös muiden ottamia kuvia eri puolilta kaupunkia. Heitä ovat olleet muun muassa Tapani Wirilander ja Teuvo Karjalainen. Myös luokkakaverini Lyseon ajoilta Arto Hämäläinen nimeltään on paljon ottanut kuvia kotikaupungistaan. Näiden kuvien välittämisen yhteydessä on tullut kommenteissa esille, että monia näistä kuvatuista rakennuksista on jo purettu. Suurelta osin se on täysin ymmärrettävää.
Olen kuvia välittäessäni haaveillut myös siitä, että näitä rakennuksia voisi tuoda kuvapainotteisten blogien kautta keskitetysti esille vaikkapa katu tai kaupunginosa kerrallaan. Tässä tulee nyt tämän sarjan ensimmäinen. Aloitan Emolasta Revonkadulta. Hyödynnän myös niitä selkeitä faktoja, joita on tullut näiden kuvien esittämisen yhteydessä esille kommenteissa tuossa maan mainiossa Miun vanha Mikkeli-ryhmässä. Ihan kaikki kuvat eivät välttämättä ole siellä olleet. Mainitsen kuvien yhteydessä perustiedot eli kuvan ottajan, ajankohdan ja haltijan. En tuo ilman lupaa näihin blogeihini yksityisten ottamia kuvia, vaan sellaisia jotka ovat jo lupakäsittelyt käyneet, kun ne ovat jo arkistoitu esimerkiksi Museoviraston kuvakokoelmiin, Finnaan, Mikkelin kaupungin museoihin tai johonkin muuhun sellaiseen. Niissä on siellä mainittu julkaisuluvat ehtoineen.
Emola on kaupunginosa, joka on Mikkelin keskustasta noin 1-2 kilometrin päässä pohjoisen suunnassa. Mikkelin lyseosta katsottuna se on melkoisen lähellä, vain muutamien satojen metrien päässä. En ole itselleni vielä sisäistänyt, mikä mahtaa olla Emolan ja Rouhialan välinen ero, vaan olen pitänyt niitä lähes tulkoon samaa tarkoittavana asiana. Kartan mukaan Rouhiala olisi hieman pohjoisempana. Revonkatu lähtee Rouhialankadusta luoteeseen leikaten Rönninkadun ja Lamminmäenkadun ja loppupäässä kaartaen taas vähän etelän suuntaan.
Emolan kaupunginosan epävirallinen rinnakkaisnimi on Esikaupunki. Sotien aikana käytettiin myös Hatsina-nimeä. Se on lähtöisin nimenä Pietarista. Siellä on ollut esikaupunkina Hatsina, joka käsitti viehättäviä puistokatuja ja puutaloja, kuten myös Emolassa on.
Tässä on Revonkatu 1 ja Rouhialankatu 10 kulmarakennus. Kuvan on ottanut Soile Tirilä vuonna 2006. Kuva on Museovirastosta peräisin. Upeasti on rakennusta entisöity ja maalattu. Laitan ohessa 36 vuotta aikaisemmin otetun kuvan samasta talosta.
Blogini ”sisältää mainoslinkkejä ja ne ovat merkittyinä loppupuolella *-merkillä.
Tämä valokuva on Markku Paappasen ottama vuonna 1970. Hän otti paljon näitä talokuvia kyseisenä vuonna Itä-Suomen Instituutin toimeksiannosta. Kuva on arkistoitu Elkassa. Se tarkoittaa Suomen elinkeinoelämän keskusarkistoa. Heidän toiminnan tarkoituksena on turvata suomalaista elinkeinoelämää koskevan ja sivuavan historiatiedon ja -perinteen säilyminen.
Arkistovirkailija Tapani Wirilander on ikuistanut näkymää Rönninmäen suunnasta Revonkadulle. Ajankohta oli tuolloin vuosi 1963. Tämä kuva on Mikkelin kaupungin museoista. Rönninmäki on saanut nimensä mäellä asuneesta aliupseeri Rönnistä.
Tapani Wirilander on ottanut kuvan ns. Landenin talosta vuonna 1962. Tämä sijaitsee Kansankadun puoleisessa päässä osoitteessa Revonkatu 5. Tässä talossa on toiminut 1960-luvulla matkustajakoti. Tänä päivänä Landenin taloja on entisöity. Kansankadun jatkeesta on tehty Landeninkuja. Landeninmäen perinnetalo sijaitsee nyt nimikkopuistossa eli Landenin puistossa. Se on yksi harvoista tuon aikakauden taloista, johon ei ole tehty suuria muutoksia jälkeen 1920-luvun.
Revonkatu 5:stä on myös kolme Markku Paappasen ottamaa valokuvaa. Tämä kuva on vuodelta 1970. Tämä kuva on Elkan arkistosta.
Samassa osoitteessa on saattanut olla monta eri rakennusta. Tämä on toinen Markku Paappasen ottama kuva vuonna 1970. Kuva on peräisin Elkasta.
Tämä on edelleen Markku Paappasen ottama kuva samasta osoitteesta Revonkatu 5, mutta lisänä on a. Kuva on edelleen vuonna 1970 otettu ja sekin on Elkasta.
Tässä olemme osoitteessa Revonkatu 8. Tämänkin kuvan ottaja on Markku Paappanen, viitisen vuotta minua vanhempi entinen Mikkelin lyseolainen. Markku on tehnyt paikallishistoriallisesti merkittävää työtä näitä kuvia ottamalla. Kuva on Elkan arkistosta peräisin.
Tässä on Revonkatu 10 kuvattuna vuonna 1970. Markku Paappanen on tämän kuvan ikuistanut meitäkin varten 54 vuotta sitten. Kuva on Elkasta.
Punainen tupa ja perunamaa on osoitteessa Revonkatu 12 Emolassa. Pottujen kukinnan aikaan on Markku Paappanen ottanut tämän kuvan vuonna 1970. Kuva on Elkan arkistosta.
Tässä on Revonkatu 14. Tämä on kuvan ottamisen aikaan ollut Hokkasen talo ja on suvun käytössä yhä edelleen. Talon pihassa on aikanaan ollut kioski ja sekin taitaa olla vielä muistona paikallaan. Kuvan on ottanut Markku Paappanen vuonna 1970. Se löytyy Elkan arkistosta.
Tämä rakennus on Kansankadun jatkeella sen ylitettyä Revonkadun. Olemme siis näiden talojen kulmauksessa. Kansankatu on ensimmäinen poikkikatu Rouhialankadulta tultaessa. Kuvan on ottanut Markku Paappanen vuonna 1970. Kuva on Elkasta peräisin.
Jatkan vielä toisella koosteella täältä Revonkadulta, koska valokuvia on vielä saman verran jäljellä. On ollut ilo jakaa näitä vastaavia kuvia Miun vanha Mikkeli-ryhmässä. Siellä on tullut kuvien yhteydessä paljon hienoja kommentteja, täydennystietoja, oikaisuja ja kiittelyjä. Se on kannustanut näiden kuvapainotteisten blogienkin tekemiseen. Näitä olen nyt harrastanut parin vuoden ajan. Alkusysäyksen sain vuonna 2021, kun silloin kävelin puolen vuoden aikana 6000 km. Otin niillä reissuilla noin pari tuhatta valokuvaa. Yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, joten siitä siirryin sitten tekemään näitä blogejani.
Laitan tähän sopimuskumppanini mainoksen, jonka kautta voit ilahduttaa ystäviäsi missä päin tahansa Suomea. Kyseessä on Interflora. Klikkaa kuvaa ja katso tarkemmin!
*
4 kommenttia
Arimo, olen todella mielissäni tästä postauksestasi. Asuimme 50-luvulla Tavastinkadulla ja sitten myöhemmin Kujatiellä -67 asti. Eli tienoot ovat lapsuuteni maisemia. Katselen niitä todella mielelläni.
Heippa Harry!
Kiitokset kiinnostuksestasi blogeihini! Nämä Mikkelin vanhat puutalot ovat olleet tosiaan mielenkiintoni kohde puolisen vuotta. Onnistuin löytämään Itä-Suomen Instituutin tietueen Elkan arkistosta. Markku Paappanen on ottanut vuonna 1970 ainakin viisisataa kuvaa Mikkelistä, joita olen itse ollut nyt viemässä tarjolle Miun vanha Mikkeli-ryhmässä. Yritän näitä kuvapainotteisia blogeja tehdä nyt 1-2 viikossa näiden Mikkelin talojen osalta.
Hienoa! Täältä ne löytyy helposti ja vielä tekstien kanssa! 😊
Heippa!
Käydessäni Mikkelissä muutama päivä sitten ajattelin, että olisipa hienoa päästä kiertelemään joitakin näitä paikkoja nyt vuosikymmenien jälkeen uudestaan. Ymmärrys kuitenkin sanoo, että ihan järkevää on ollut tehdä muutoksia ja rakentaa uutta järkevästi tilalle. Alun perin Emolassa on rakennettu taloja liian tiheästi ja tulipaloriski oli suuri lausuntojen mukaan 1890-luvun lopulla. On ihan hyvä, että muutamia taloja on kunnolla peruskorjattu ja säästetty, kuten esimerkiksi Landenin talo. Siksi nämäkin kuvat, joita Markku Paappanen ja Tapani Wirilander ovat ottaneet, ovat tosi arvokkaita ja tärkeitä muistin virkistäjiä. On ollut tosi hienoja muistoja ja kommentteja Miun vanha Mikkeli-ryhmässä.