Emola on vapaasti rakentunut esikaupunkialue ja se tapahtui pääosin vuoteen 1931 mennessä. Kalevankadun varrella ja Emolankadun pohjoispäässä on myös uudemman ajan pientaloja noussut pystyyn vuosien varrella.
Erkki Kuujon toimittamassa Entisajan Mikkeli teoksessa löytyy ensimmäisten Rouhialan alusmaiden tontinvuokraajien nimet. Vanhin vuokrasopimus oli maalari P. Kilkillä vuodelta 1865. Samoilta ajoilta oli muurari A. Taipalinin ja räätäli M. Liukkosen sopimukset. Myöhemmin tulivat rouva A. Laitinen, rakennusmestari O. Kemppe ja herra A. Manninen . Vuonna 1896 asettuivat Tobias Marttinen ja Taavetti Äijäläinen. Seuraavat olivat saapumisjärjestyksessä posteljooni A. Luukkanen, nahkurityöntekijä J. Repo, kirvesmiehet W. Hämäläinen ja D. Kallioinen, kauppias O. Torn, nikkari A. Wäisänen, työmies D. Särkkä, rautatien nikkari G. Paalanen, herra O. Hammarin, sahatyömies D. Kirjalainen, lahtari A. Saksa, sahatyömies A. Kuitunen, työmies A. Landen, suutari T. Asikainen ja rautatien työmies O. Hänninen. Laitoin nimet ihan mielenkiinnosta, jotta selviää, onko alkuperäistä sukua vielä paikallaan. Landenin talo on edelleen pystyssä. Siitä oli edellisessä blogissani monta kuvaa ja perinneyhdistys on ottanut sen talon hoitoonsa. Herra A. Mannisen ammattia ei ole mainittu, mutta toisessa yhteydessä näin, että hän on kauppias.
Vielä tuosta Erkki Kuujon kirjasta, jotta sain sen lähtiäislahjaksi Mikkelin kaupungilta vuonna elokuussa 1977 työskenneltyäni tasan vuoden Kaupungin kansliassa arkistoapulaisena. Siinä oli lahjoittajien nimmarit: Eero Raunio kaupunginjohtaja ja Juha Saarinen sihteeri. Olen ajoittain melko aktiivisesti lukenut tuota teosta.
Tässä on Markku Paappasen vuonna 1970 ottama valokuva talosta osoitteessa Revonkatu 15. Yläpihalla on toinen rakennus vielä tässä samassa osoitteessa. Kuva on Elkan arkistosta.
Blogini ”sisältää mainoslinkkejä ja ne ovat merkittyinä loppupuolella *-merkillä.
Tässä on talvinen kuva Revonkatu 19 pihapiiristä rakennuksineen. Tämä näkymä on kuvattu vuonna 1964. Uuskuva on tämän ikuistanut.
Tässä on toinen kuva osoitteesta Revonkatu 19. Markku Paappanen on tämän ottanut vuonna 1970. Se on arkistoituna Elkassa. Tällä paikalla on nykyään paritalo. Talossa asuivat Markun ottaman kuvan aikaan Toini, Lyyli ja Eino Pylkkänen. Sisarukset olivat kenkäkauppiaita. Talo purettiin 1970-luvulla.
Tämän valokuvan on ottanut Markku Paappanen Itä-Suomen Instituutin toimeksiannosta, kuten kaikki muutkin kuvansa näissä minun blogeissani. Ajankohta on ollut vuosi 1970.
Tässä ovat Revonkatu 22 ja 20 vuonna 1970 otetussa valokuvassa. Markku Paappanen on tämänkin kuvan ottanut. Se on Elkan arkistosta peräisin.
Synkät pilvet ovat talon taustalla olleet silloin, kun Markku Paappanen on tätä kuvannut. Osoite on Revonkatu 21. Sama vaalea värisävy on talossa, kuten kahdessa edellisessäkin kuvassa. Ajankohta on vuosi 1970. Kuva on Elkan arkistosta.
Revonkatu 23 on tämän talon osoite. Kuva on otettu vuonna 1970. Markku Paappanen on tämän näkymän ikuistaja 54 vuotta sitten. Kuva on Elkan arkistosta. Talon on aikanaan omistanut Helmi ja Ferdinand Liukkonen. Heidän jälkeensä Seppo Lappi osti talon ja remontoi sen myös.
Tapani Wirilander on kuvannut Revonkatua kesällä 1964. Vasemmalla puolella oleva ensimmäinen talo on Revonkatu 23. Oikealla puolella olevat 28 ja 26 ovat aika päiviä sitten purettu. Kuva on Mikkelin kaupungin museoista.
Kahta sorttia maalia on ollut tähänastisissa kuvissa. Tämä talo on osoitteessa Revonkatu 26. Markku Paappanen on tämän talon kuvannut. Se löytyy Elkan arkistosta.
Revonkatu 29 on kuvassa. Markku Paappanen on tämänkin rakennuksen kuvannut. Ajankohta oli vuosi 1970. Kuva on Elkan arkistosta. Helli Nikulainen on asunut tässä ennen. Veikko ja Annikki Viholainen ovat myös aikanaan asuneet tässä talossa.
Tämä on ollut Haataisen talo. Osoite on Revonkatu 34. Myös kaupungin kuorma-autonkuljettaja Tauno Kurki on asunut tässä talossa aikanaan. Markku Paappanen on tämän kuvan ottanut vuonna 1970. Se on Elkan arkistosta peräisin.
Nyt olemme kuvan kautta osoitteessa Revonkatu 35. Tämä on ollut aikanaan hevosmies Mannisen talo. Tässä on asunut myös Elna ja Eino Laurikainen. Taustalla on Revonkatu 33. Palomies Sulo Verho on omistanut sen talon 1960-luvulla. Tämäkin kuva on Markku Paappasen ottama vuonna 1970. Se on Elkan arkistosta peräisin.
Näkymää Revonkadulta Markku Paappasen kuvaamana vuonna 1970. Kuva on Elkasta.
Nyt tulee näiden valokuvien lopetus kadun alkupäästä eli Revonkatu 2:sta. Se on kulmatalo Rouhialankatu 81:n kanssa. Kuvan on ottanut Markku Paappanen vuonna 1970. Tämäkin näkymä on Elkan arkistossa. Talon on aikanaan omistanut Elsa Vahvaselkä. Talo on nykyisin upeassa kunnossa.
Jatkan tästä eteen päin täältä Emolan suunnasta seuraavassakin kuvapainotteisessa kirjoitelmassani. Sen teen Hauskankadulta, joka on kuulemma Hahhahgatan på svenska!
Laitan tähän loppuun yhden sopimuskumppanini mainoksen. Joskus olen nähnyt heillä mielenkiintoisia tarjouksia jopa 90 %:n alennuksilla. Katsopa itse, mitä löytyy nyt! Kyseessä on Hobbybox.
*Klikkaa kuvaa ja katso, mitä tarjouksia on tällä kertaa!