Jatkan Mikkelin vanhojen rakennuksien esittelyä Kansankadulla. Puolet siitä on ihan Mikkelin keskustan kupeessa alkaen Naisvuoren kohdilta ja toinen puoli on Emolassa. 1880-luvulla tämä kaupungin puoleinen tienoo laskettiin kuuluvaksi Likolammen kaupunginosaan. Vanhoja valokuvia on sen verran paljon, että teen kolme koostetta tämän kadun varrelta.

Aikaisempien esille tuomieni kuvien yhteydessä on nähty, ettei katujen numerointi aina vastaa sitä, mitä on itse tottunut oikeana pitämään. Tässä on varmasti tapahtunut sitä samaa. Pääosin nämä valokuvat ovat Markku Paappasen kuvaamia Itä-Suomen Instituutin toimeksiannosta vuonna 1970.

Kansankatu 1 ja Pirttiniemenkatu 13

Tämän kuvan on ottanut Markku Paappanen vuonna 1970. Markku on Mikkelin lyseon oppilas ollut aikanaan. Hän tuli ensimmäiselle luokalle vuonna 1957 ja kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1966. Kuva on Elkan arkistosta. Sehän on Suomen elinkeinoelämän keskusarkisto.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä ja ne ovat merkittyinä loppupuolella *-merkillä.

Pirttiniemenkatu 13 ja Kansankatu 1

Tämä näkymä on Pirttiniemenkadun pohjoispuolelta itään päin. Markku Paappanen on tämänkin kuvan ottanut vuonna 1970.

Kansankatu 2

Tämän rakennuksen osoitteessa Kansankatu 2 rakennutti 1800-1900-vuosisatojen vaihteessa rakennusurakoitsija Heikki Järnefelt. Hänen perillisensä myivät talon neiti Inkeri Riipiselle. Tässä talossa on asunut 1950-1960 Hyyryläisten perhe. Vellu pelasi MP:n junioreissa futista. Jukka antoi joskus1960-luvun puolen välin kieppeissä minulle oppitunteja algebrassa ja geometriassa tässä rakennuksessa. Sain neljännellä luokalla ehdot näissä aineissa. Sain ne läpi, mutta vasta toisella yrittämällä. Alja meni ihan kirkkaasti läpi, mutta jommassa vähän takkuili. Rima selkeästi heiluen pääsin viidennelle luokalle.

Kuvan on ottanut Markku Paappanen vuonna 1970 ja se on Elkan arkistosta.

Kansankatu 3 purkutyöt

Tapani Wirilander on ehtinyt vuonna 1962 paikalle ennen kuin koko taloa on ehditty purkaa osoitteessa Kansankatu 3. Kuva on Mikkelin kaupungin museoista.

Kansankatu 4 ja Pirttiniemenkatu 10

Tämän talon on rakentanut 1800-1900-vuosisatojen vaihteessa Otto Ferdinand Staven. Myöhemmin se on ollut rautatievirkamies Lauri Länsmanilla. Kuvan on ottanut Markku Paappanen vuonna 1970.

Kansankatu 6

Tämän talon on rakentanut 1870-1880-luvulla vanginvartija Benjamin Honkonen. Myöhemmin se siirtyi muurari Matti Huttuselle. Tämä on purettu 1970-luvun alkupuolella. On hieno asia, että Markku Paappanen ehti ottaa siitä tämän valokuvan vuonna 1970. Tämä otos on Elkan arkistosta.

Vuoden 1882 henkikirjan mukaan Likolammen kaupunginosan 24 tontista omisti vanginvartija Benjamin Honkonen tontin numero 14.

Kansankatu 6 pihaa

Markku Paappanen on kuvannut myös pihaa Kansankatu 6:sta. Vuosi 1970 on tässäkin menossa.

Kansankatu 6 pihaa toinen kuva

Tässä on näkymää pihan puolelta pohjoisen suuntaan. Huoneistoja oli useita näissä vanhoissa taloissa ja sen myötä myös paljon asukkaita pihapiirissä. Markun ottama kuva on tämäkin.

Kansankatu 6, 8, 10 ja 12

Kansankatu 10 erottuu jo tässä muista, kun se on uudehko ja kaksikerroksinen talo. Markku Paappanen on tämän kuvan ottanut vuonna 1970. Kuva on Elkan arkistosta peräisin. Markku otti näitä valokuvia Itä-Suomen Instituutin toimeksiannosta.

Kansankatu 7 ja Olkkolankatu 12

Tämä kaunis talo on kirjaltaja Otto Salon rakennuttama 1920-luvulla. Markku Paappanen on tämän näkymän ikuistanut vuonna 1970.

Kansankatu 8

Tämä on muurari Albert Lipsasen perillisten talo ollut aikanaan. Markku Paappanen on taloa kuvannut vuonna 1970.

Kansankatu 8 näkymää pihan puolelta

Pihapiiriä on Markku kuvannut myös. Yleensä pihan perällä oli WC. Monta sisäänkäyntiä näkyy tässäkin kuvassa. Kavereita riitti lapsilla lähipiiristä.

Kansankatu 8 toinen kuva pihalta

Juhannusruusu kukkii. Markku Paappanen on kesän alkupuolella vuonna 1970 ollut kameransa kanssa liikkeellä. Hän otti ainakin noin 500 valokuvaa Mikkelin rakennuksista. Sen lisäksi hän kuvasi noin pari sataa rakennusta Savonlinnasta ja sen lähitienoolta.

Benjamin Honkosen talon yhteydessä tulin maininneeksi Likolammen kaupunginosan 24 tonttia. Hyödynnän nyt Erkki Kuujon toimittamaa Entisajan Mikkeli – teosta. Siellä on joidenkin kaupunginosien kohdalla löydettävissä melkoisen tarkkaa historiatietoa. Tässä luettelen nyt sieltä lainattuna kaikki tonttien omistajat Likolammen kaupunginosasta: 1. Pesijätär Helena Marttinen, 2-3. Kauppiaanleski Josefina Carstensin rakentamattomat tontit, 4. Ajomies Adolf Pekonen, 5. Ajomies Israel Orava, 6. Suutari Karl Tiusanen, 7. Puuseppä Ferdinand Wickström, 8. Maanmittauskonttorin sihteeri Ivar Kiansten, 9. Kelloseppä Petter Laitinen, 10-13. Myymättä, 14. Benjamin Honkonen, 15. Poliisi Petter Pietikäinen, 16-18. Myymättä, 19. David Mikkonen, 20. Puuseppä Karl Forsström, 21. Sihteeri Johan Helsingius, 22. Ajomies Aapeli Korhonen ja 23-24. Kauppias C. Carstensin rakentamattomat tontit

Jatkan tästä mikkeliläisille merkittävästä ja kauniista kadusta jonkin ajan päästä vielä kahdella kuvapainotteisella blogilla.

Laitan tähän yhden sopimuskumppanieni mainoksen. Klikkaa kuvaa ja katso, mitä tarjouksia Vallilalla on. Siellä on myös paljon muuta kodin sisustukseen liittyvää tavaraa.

*