Olen nyt kolmannen kerran Kansankadulla vanhojen rakennuksien valokuvien kera. Suuri osa näistä rakennuksista on valmistunut 1800-1900 lukujen vaihteessa. Taloja ei oltu tehty vain yhtä perhettä varten, vaan usein huoneistoja oli monta. Vesi- ja viemärijärjestelmää ei vielä ollut. Pihan perällä oli huussit tätä tarkoitusta varten. Vaiheittain ovat LVIS-järjestelmät kehittyneet, joista lämpö, vesi ja sähkö ovat koskeneet näitäkin taloja. Huoneratkaisut ovat tuohon aikaan olleet melko vaatimattomia. Tuskin oli yhtä henkilöä huonetta kohti useinkaan. Polttopuiden hankinta, salaojitukset, nuohoukset ja jätteiden käsittely olivat toimenpiteitä, joita erikoisesti vuokranantajien piti jatkuvasti hoitaa ja ylläpitää. Ei siis ole millään muotoa ihme, ettei lähellekään kaikkia näitä taloja ole tähän päivään asti voitu säilyttää. Muitakin järkeviä syitä talojen purkamiselle ja uusien tilavien asuntojen rakentaminen niiden tilalle, on ollut varmasti moninaisia.
Markku Paappanen on ottanut tämän kuvan vuonna 1970. Kohteena on Kansankatu 18 Akkavuorenkadun kulmauksessa. Kuva on Elkan arkistosta peräisin.
Blogini ”sisältää mainoslinkkejä ja ne ovat merkittyinä loppupuolella *-merkillä.
Tämä talo on rakennettu vuonna 1909. Se oli Kalle Parkkisen talo. Se on edelleen paikallaan ja asuttuna. Tämän kuvan osoitteessa Kansankatu 19 on ottanut Markku Paappanen. Kuva on Suomen elinkeinoelämän keskusarkistosta eli lyhyemmin sanottuna Elkasta.
Tässä on Kansankatu 20 ja kuvan on ottanut Markku Paappanen vuonna 1970. 1950-luvulla on talossa asuneet muiden muassa Näätäset ja Muttilaiset. Kuva on Elkan arkistosta.
Kuvassa oleva talo on Kansankatu 22 ja se on sijainnut Kulmakadun risteyksessä. Matti Närvänen on asunut tässä talossa 1950-luvulla ja hän muistelee taloa seuraavasti: ” Omistaja asui talon toisessa päässä. Pihan perällä oli ulkohuussi jokaiselle asunnolle erillisenä koppina. Talossa oli puulämmitys, pönttöuunit ja keittiössä puuhella. Talvella oli huoneistossa illalla kuumaa ja aamulla kylmää. Vesijohto oli ylellisyyttä. Muita talon asukkaita olivat Kovaset, Vääräset, Lampiset ja Jääskeläiset.” Tämän kuvan on ottanut Markku Paappanen vuonna 1970. Kuva on Elkasta.
Tämä rakennus osoitteessa Kansankatu 24 on edelleen paikallaan. Nykyinen väri on sininen. Taustalla näkyy kantaemolalaisen Matti Hornin talo. Se on Kulmakadun ja Tavastinkadun risteyksessä. Ennen kulki juuri Tavastinkadun kohdalla kaupungin ja maalaiskunnan raja, myöhemmin esikaupungin. Tämän kuvan on ottanut Markku Paappanen vuonna 1970.
Tässä olemme kuvan myötä osoitteessa Kansankatu 26. Tässä on aikanaan ollut Torniaisen kauppa. Myöhemmin tässä on ollut Hokkasen leipomo, jonka tuoreiden leivonnaisten tuoksu pisti ohikulkevan veden kielelle, jonka sitten maistuvainen kermamunkki meinasi viedä mennessään. Tämän kuvan on ottanut Markku Paappanen vuonna 1970.
Hokkasen leipomo
Oheisen kuvan on julkaissut Jarmo Halinen Miun vanha Mikkeli Facebook-ryhmässä vuonna 2022.
Markku Paappanen otti vuonna 1970 monta kuvaa Kansankadun jatkeesta Revonkadun suuntaan. Tämä on yksi niistä. Perunat kukkivat pihan istutuksilla.
Tässä on toinen kuva Kansankadun jatkeesta Revonkadun suuntaan. Markku Paappanen on tämän näkymän kuvannut vuonna 1970.
Tässä on kolmas valokuva Kansankadun jatkeesta Revonkadun suunnassa. Tämän otti Markku Paappanen vuonna 1970.
Arkistovirkailija Tapani Wirilander on ottanut tämän kuvan vuonna 1978. Tässä ollaan Kansankadun ja Pirttiniemenkadun risteyksessä. Kyseessä tässä alhaalla on ns. Länsmanin talo. Kuva on Mikkelin kaupungin museoista. Ylhäällä näkyy Kansankatu 2 ja siellä ollaan jo aika lähellä Naisvuorta.
Tässä olemme osoitteessa Kulmakatu 5 ja Kansankatu. Autoilija Viktor Pylkkänen on aikanaan asunut tässä. Kuvan on ottanut Markku Paappanen vuonna 1970.
Oli ilo tuoda näytille vanhoja valokuvia Mikkelistä. Tämä oli nyt kolmas katu, joita olen käynyt läpi kuvien kanssa. Aloitin Revonkadulta. Jatkoin Hauskankadulla. Nyt oli vuorossa Kansankatu. En vielä ole päättänyt, millä jatkan. Tekisi mieli päivittää sanat ”On laulu katupoikien” vanhaan versioon, kun olen saanut näillä eri kaduilla vaeltaa muistoissa ja valokuvien kautta.
Laitan oheen yhden mainoksen, jossa on eri puolelta Suomea vuokramökkejä tarjolla. Eipä sillä ole väliä, mikä vuodenaika on menossa, kun mökkitarvetta miettii. Nyt on esimerkiksi vielä marja- ja sieniaikaa jäljellä sekä voi ruskasta nauttia, missä päin Suomea haluttaa. Lomarenkaalla on esimerkiksi Äkkilähtö-mökkejä, joissa voi viikonlopun viettää tasokkaasti parilla sadalla eurolla.
*Klikkaa kuvaa ja katso! Lomarenkaalta löytyy runsas valikoima mökkejä eri puolilla Suomea.