Tällä kertaa olen saapunut Mikkeli-aiheisten vanhojen valokuvien kanssa Emolan suunnasta Lähemäelle päin. Kuvat tässä blogissani ovat Juvantieltä. Vielä 1970-luvulta täällä oli runsasta liikennettä aika ajoin, sillä matkalla pohjoiseen kuljettiin tätä kautta ja tietenkin myös etelään mentäessä. Valtatie 5 kulki tätä kautta ennen ohitustien valmistumista. Mikkelin ohikulkutie on valmistunut kahdessa osassa vuosina 1982 ja 1990.
Tästä saa vähän osviittaa Juvantiestä. Olemme vaakasuorasti samalla tasolla kuin aikanaan kulki kaupungin ja maalaiskunnan raja. Tenholankadun pohjoispuoli oli maalaiskuntaa. Emolaa kutsuttiin Esikaupungiksi. Juvantie kulkee idän suuntaan Tenholankadun jatkeena. Junaradan itäpuolella ollaan Lähemäellä.
Blogini ”sisältää mainoslinkkejä ja ne ovat merkittyinä loppupuolella *-merkillä.
Tämä valokuva on Markku Paappasen ottama ja se on osoitteessa Juvantie 6. Kuva on Elkan arkistosta. Markku on ottanut tämän kuvan vuonna 1970 Itä-Suomen Instituutin toimeksiannosta.
Tässä olemme pihapuolella Juvantie 6:ssa. Markku Paappanen on tämänkin kuvan ottanut.
Tässä olemme Juvantie 9 sivusta päin katsottuna. Markku Paappanen on tämän kuvan ottanut vuonna 1970. Kuva on Elkan arkistosta.
Kuvassa on valokuva Osuusliike Savonseudun myymälästä. Kuvan ottajasta ja ajankohdasta ei ole tietoa. Itse veikkaan 1950-1960-lukuja.
Heikki Koskinen on ottanut kuvan Kahvila-Patesta vuonna 2003. Mikkelin kaupungin museot on arkistoinut tämän kuvan.
Markku Paappanen on ottanut tämän kuvan vuonna 1970.Tässä talossa on asunut aikanaan August Heikonen. Talon edessä on Ponttooni-mallinen mersu. Sen lempinimen auto sai sen ponttoonimaisen muotoilun johdosta. Erilliset lokasuojat, astinlaudat ja erillinen X-muotoinen ovaaliputkirunko oli korvattu virtaviivaisemmalla ja tilavammalla korirakenteella. Markun kuva on Elkan arkistosta peräisin. Mersun takana näkyvä torppa kuului aikanaan hirsirakentaja Liukkoselle.
Markku Paappanen on ottanut tämänkin kuvan osoitteessa Juvantie 11 olevasta talosta. Ajankohta oli vuosi 1970. Kuva on Elkan arkistosta.
Tämä rakennus on ollut aikanaan Taavi Tantun talo. Komeaa mansardikattoa on moneen suuntaan. Markku Paappanen on tämän näkymän ikuistanut vuonna 1970. Kuva on Elkan arkistosta.
Nyt olemme kuvan myötä osoitteessa Kisatie 1 ja Juvantie 29. Markku Paappanen on tämänkin kuvan ottanut. Elettiin vuotta 1970 silloin. Kuva on Elkan arkistosta. Takana vasemmalla näkyy pikkuisen Marttisen kioskia. Tässä rakennuksessa on aikoinaan toiminut Reino Karjalaisen verstas ja sepän paja. Myöhemmin 1970-luvulla tässä on ollut Koivumaan erikoishitsaus.
Tässä ollaan Kisatie 1 ja Juvantie 31 rakennuksen kohdalla. Tämä oli Saimi ja Viljo Marttisen talo. Markku Paappanen on tämänkin näkymän kuvannut vuonna 1970. Kuva on Elkasta.
Olemme osoitteessa Juvantie 33. Saimi Marttisen kioski oli tämän rakennuksen vieressä. Kuvassa vasemmalla näkyy vähän Peuhan punaista mökkiä. Sitä ennen olisi Purhosen talo ja seuraavana Saimi ja Viljo Marttisen talo. Tämän kuvan on ottanut Markku Paappanen vuonna 1970. Itä-Suomen Instituutti oli hänen toimeksiantajana niin Mikkelissä kuin Savonlinnassa. Kuva on Elkan arkistosta.
Tässä on nyt äskenkin esille tullut Peuhan mökki. Osoite on Juvantie 35. Mansardikatto osoittaa Juvantien suuntaan. Tämän kuvan on ottanut Markku Paappanen vuonna 1970.
Rautatiesillalla on juuri menossa tavarajuna, joka kuljettaa puutavaraa. Kuva on vuodelta 1971 ja se on Suomen Rautatiemuseosta. Siltaa on korotettu alkuperäisestä. Korkeus oli ennen sitä 3,2 metriä. Alikulku kuului tuohon aikaa valtatie 5 reittiin ja liikennettä oli paljon. Sillan toisella puolella alkaa Lähemäki.
Entinen luokkakaverini Arto Hämäläinen on kuvannut Juvantietä huhtikuussa 1981. Artolta saamani luvan myötä tämän kuvan julkaisen. Hän on ottanut lukuisia valokuvia Mikkelistä vuosikymmenien varrella ja niitä löytyy Miun vanha Mikkeli Facebook-ryhmässä.
Arto Hämäläinen on ottanut kuvan Saimi Marttisen kioskista vuonna 1981. Kioski oli Kisatien ja Juvantien risteyksessä. Fiat 600:lla oli monta lempinimeä, kuten kusiainen, pompannappi ja keinomunuainen muutamia näin mainitakseni.
Laitan tähän Kuntokaupan mainoksen. Kannattaa katsoa, mitä siellä on tarjolla. Kesätuotteita myydään pois ja siellä on jopa 80 prosentin alennuksia. Klikkaa kuvaa ja katso!
*
4 kommenttia
Ihana artikkeli ja kauniit vanhat kuvat! On mielenkiintoista nähdä, miten Mikkelin Juvantie on vuosien varrella muuttunut ja kehittynyt. Näillä historiallisilla kuvilla on suuri arvo kaupungin menneisyyden tallentamisessa. Kiitos, että jaoit nämä muistot ja tiedot, ne tuovat historian eläväksi!
Kiitokset kiinnostuksesta! On suuri ilo tuoda arkistojen kätköistä näytille näitä vanhoja kuvia. Tuohon aikaan vain harvoilla oli kamera mukanaan, joten valokuvia otettiin vähemmin. Näin kun niitä kuvia vähän ryhmittelee katujen mukaan, niin saa vähän kokonaisuudesta kiinni.
Hei,
Osaisitko kertoa minkälainen talo Savilahdenkatu 27 kohdalla oli aiemmin. Joitakin vuosia sitten siinä oli k-kauppa ja takana pienkerrostalo. Isoäitini on asunut siinä osoitteessa 1929. Kokoan jonkinlaista kokonaisuutta suvusta lapsiani varten ja kun olen aikalailla aloittelija tässä hommassa niin ajattelin kysyä sinulta. Blogisi vaikuttaa melkoisen asiantuntijan tekemältä.
.
Mietin myös, että onko Mikkelissä ollut Emolantietä tai onko esim. nykyinen Emolankatu ollut aiemmin Emolantie.
Toisessa isoäitini lähettämässä kortissa ilmeisesti lukee Emolantie osoitteena, vaikka sanan alusta en olekaan aivan varma. Transkribus tarjosi sanaksi Emolantietä.
Ystävällisin terveisin
Markku
Kiitos kiinnostuksesta kuvapainotteiseen blogiini! Minulta löytyy välitettäväksi yksi Markku Paappasen vuonna 1970 ottama kuva Savilahdenkatu 27 talosta. Välitän sen sähköpostilla. Hän otti tuohon aikaan paljon kuvia vanhoista omakotitaloista ja ne olivat yleensä rakennettu 1900-luvun alussa tai ennen sitä. Emolantiestä ei ole minulla tietoa, mutta on arvelua. Mikkelin kaupungin ja maalaiskunnan raja kulki aikanaan Tavastinkadulla. Emola oli maalaiskunnan puolella. Se oli esikaupunkialuetta. Siihen aikaan Emolankatu on vielä voinut olla Emolantie. Mikkelistä tuli kaupunki vuonna 1838. Asukkaita taisi silloin olla 66 henkeä. Laitan pian kuvan tulemaan Savilahdenkadusta.