Puolustusvoimien Päämaja on sijainnut Mikkelissä kaikkien itsenäisyyden ajan sotien ajan. Mikkelin polttimo- ja oluttehdastontin vieressä Polttimonkadulla sijaitsi yksikerroksisten asuinrakennuksien puukortteli. Sotien jälkeen kadun nimi muuttui Päämajankaduksi. Itä-Suomen Instituutin toimesta on Tapani Wirilander ja Markku Paappanen ehtineet ottaa valokuvia kiitettävästi ennen kuin kaikkia on ehditty purkaa ja muuttaa kerrostaloiksi. Näitä kuvia tuon nyt tarjolle näissä kuvapainotteisissa blogeissa tältäkin kadulta. Joitakin kuvia on myös entisen luokkakaverini Arto Hämäläisen ottamien valokuvien arkistosta. Joitakin yksittäisiä kuvia on myös muilta.

Päämajankatu 2 ja Savilahdenkatu 15

Tässä on valokuva kulmatalosta osoitteessa Päämajankatu 2 ja Savilahdenkatu 5. Kuvan on ottanut Markku Paappanen vuonna 1970 Itä-Suomen instituutin toimeksiannosta. Se on Elkan arkistosta peräisin.

Tämä on ollut talonomistaja Emil Väisäsen talo. Sen omisti 1800-1900-lukujen vaihteessa puuseppä Juho Koistinen, joka on lienee myös rakennuttanut talon 1890-luvulla. Sen jälkeen on taloa omistaneet muun muassa lehtori Onni Pesonen ja pankinjohtaja Väinö Pursiainen.

Päämajankatu 3

Tässä on Päämajankatu 3, jonka on kuvannut vuonna 1970 Markku Paappanen. Kuva on Elkan arkistosta. Etualalla näkyvä puurakennus on toiminut kansakoulun ruokalana ja vahtimestarin asuntona. Se on valmistunut vuonna 1889. Taaempana olevan kivirakennuksen pohjoisosa rakennettiin uudeksi kansakoulurakennukseksi vuonna 1902. Sitä on jatkettu edellä mainittuun puurakennukseen saakka vuonna 1937. Talossa toimi talvi- ja jatkosodan aikana Suomen Puolustusvoimien Päämaja.

Mikkelin kauppaoppilaitos

Tässä on Päämajankatu 4 osoitteessa oleva Mikkelin kauppaoppilaitos. Tähän oppilaitokseen siirryin suoraan armeijasta syksyllä 1974. En tiedä tämän kuvan alkuperäistä ottajaa, mutta sen on reprokuvannut vuonna 1982 Jorma Höri. Koulu valmistui vuonna 1951. Kuva on Mikkelin kaupungin museoista.

Vuorikatu 16 ja Päämajankatu 4

Tässä olemme Vuorikatu 16 ja Päämajankatu 4 kulmatalossa. Talo on rakennettu vuosien 1897-1899 välisenä aikana. Ulkolaudoitus on myöhäisemmältä ajalta. Talossa on toiminut 1950-1960 luvuilla äitiysneuvola. Sinne oli sisäänkäynti Päämajankadun puolelta. Tässä talossa ovat asuneet muiden muassa Palmiolat, joista Anne ja Petri olivat läsnä minun häissäni Helsingissä vuonna 1982. Kuvassa näkyy myös Mikkelin kauppaoppilaitosta sekä keskuskansakoulua. Markku Paappanen on tämän näkymän ikuistanut vuonna 1970. Kuva on Elkan arkistosta.

Päämajankatu 5 ja Vuorikatu 13

Kuvassa näkyy useita rakennuksia Markku Paappasen vuonna 1970 kuvaamana. Esittelyssä on Päämajankatu 5 ja Vuorikatu 13 rakennus. Kuva on Elkasta.

Kyseessä on kapteeni Harald Harvon omistama talo. Sen omisti 1800-1900-lukujen vaihteessa ajuri David Nykänen, joka on lienee rakentanut talon 1880-luvun lopulla. Uudempi rakennus on tehty 1900-luvun alussa. Rouva Harvo peri talon vanhemmiltaan. Mikkeliläinen musiikkialan ammattilainen Oiva Vasara on asunut talossa ja hänellä on ollut myös musiikkiliike Vuorikadun puolella.

Päämajankatu 6 ja Vuorikatu 15

Tässä on talo osoitteessa Päämajankatu 6 ja Vuorikatu 15. Sen rakennutti 1800-1900-lukujen vaihteessa kruununkuriiri Kalle Pylkkänen. Hänen perillisensä myivät talon nimismies Otto Wahlgrenille, Viimeksi talossa on sijainnut Antti Kainulaisen antiikkiliike.

Tämä valokuva on Markku Paappasen ottama vuonna 1970. Se on Elkan arkistosta.

Päämajankatu 7

Olemme kuvan myötä osoitteessa Päämajankatu 7. Tämän talon rakennutti 1890-luvulla eversti Konrad Lönnqvist. Hänen perillisensä myivät talon terveyskaitsija Heikki Hartikaiselle. Hänen perilliset myivät sen taasen rautakaupanjohtaja Jalmari Turuselle. Häneltä talo siirtyi Niilo Pulkkiselle.

Tämän kuvan on ottanut Markku Paappanen vuonna 1970. Otos on Elkan arkistosta peräisin.

Päämajankatu 9

Valokuvassa on rakennus osoitteessa Päämajankatu 9. Talon rakennutti 1800-luvun lopulla lääninhallituksen vahtimestari Ville Koistinen. Hänen perillisensä myivät talon entiselle senaattorille Hjalmar Langinkoskelle. Sittemmin talo siirtyi rouva Irja Mahkoselle, joka myi sen vuonna 1967.

Tämän kuvan on ottanut Markku Paappanen vuonna 1970. Kuva on Elkasta.

Päämajankatu 10 ja 8

Pirjo Julkunen on ottanut tämän kuvan osoitteesta Päämajankatu 10 ja 8. Vuonna 1964 tämän ensimmäisen talon omisti Heikki Tarkiainen. Myöhemmin talo purettiin ja se siirrettiin Kalvitsaan. Tämä kuva on Mikkelin kaupungin museoista.

Päämajankatu 10

Kuvassa on talo osoitteessa Päämajankatu 10. Se on entisen opettajan Anna Nordmanin omaa sukua Petroffin ja hänen sisarensa omistama talo. He rakennuttivat sen 1930-luvulla.

Valokuva on Markku Paappasen ottama vuonna 1970. Kuva on Elkan arkistosta.

Päämajankatua etelään päin

Tapani Wirilander on kuvannut vuonna 1963 Päämajankatua kirkolle päin ja tässä tapauksessa etelän suuntaan.

Päämajankatua Arton kuvaamana

Arto Hämäläinen on kuvannut Päämajankatua syyskuussa 1977. Kuva on Arton omasta arkistosta.

Itselleni tämä katu ja tämä tienoo on tullut tutuksi erikoisesti kouluvuosien aikana. Matka Mikkelin Lyseoon niin Kirkkokadulta kuin myös myöhemmin Siekkilästä kulki melko usein myös näiden katujen kautta. Vuosien 1974 ja 1976 välisenä aikana kävin Mikkelin Kauppaoppilaitoksessa Päämajankatu 4 osoitteessa.

Jatkan vielä kolmella kuvapainotteisella blogilla tätä kadulta. Muutamia itseottamiakin valokuvia löytyy arkistostani. Kommentoikaa ja kertokaa, jos esimerkiksi asiavirheitä tulee vastaan. Ne on helppo korjata näissä systeemeissä. Se on huomattavasti helpompaa, kuin painetussa sanassa. En ole isommalti mainostanut blogejani. Teette hyvin, jos kerrotte heille, joita esimerkiksi tämänkaltainen paikallishistoria kiinnostaa. Minulla on Word Pressissä kaksi eri blogipohjaa, Mannari ja Arimon blogi. Jo noita nimiä googlettamalla pääsee sivuille.

*Syksyn liukkaat kelit lähestyvät! Käy katselemassa talvirenkaita edullisesti!