Vielä jatkuu vanhojen valokuvien esittely Päämajankadulta kolmannen kerran ja tämän jälkeenkin tulee vielä yksi osa reilun kymmenen kuvan määrällä. Valokuvat ovat edelleen pääosin Markku Paappasen ottamia vuonna 1970. Hän teki tätä valokuvaustyötä Mikkelissä Itä-Suomen Instituutin toimeksiannosta.
Tämän talon osoitteessa Päämajankatu 19 ja Pirttiniemenkatu 16 on rakennuttanut 1800-luvulla mahdollisesti työmies Liukkonen. Hänen poikansa hallikauppias Hugo Liukkonen peri sen ja myi edelleen Anttolasta kotoisin olevalle liikemies R. Korpikalliolle, joka osti talon lastensa koulukortteeriksi. Viimeksi 1970-luvulla on talon omistanut opettaja Aili Laajaluoto. Hän piti musiikkitunteja myös kotonaan.
Kuvan on ottanut vuonna 1970 Markku Paappanen. Otos on Elkan arkistosta peräisin.
Blogini ”sisältää mainoslinkkejä ja ne ovat merkittyinä loppupuolella *-merkillä.
Tämän rakennuksen on teetättänyt 1900-luvun alussa tehtailija Constantin Petroff. Hänen perillisensä myivät talon 1920-luvulla lääninsihteeri Iivari Juhana Tiusaselle. Hänen perillisensä myivät talon 1930-luvulla lehtori Teodor Kumpulaiselle ja lehtori Lauri Cantelille.
Tämän kuvan on ottanut Markku Paappanen vuonna 1970. Kuva on Elkan arkistosta.
Valokuvan osoitteessa Päämajankatu 21 ja Pirttiniemenkatu 21 on ottanut Markku Paappanen vuonna 1970. Se on Elkan arkistosta peräisin.
Rakentamattoman tontin tässä osoitteessa omisti vuodesta 1882 kauppias C. Carstens. Kruununnimismies Anders Wilhelm Ylönen rakennutti lääninarkkitehti Axel Loenbomin piirustusten mukaisesti rakennuksia tähän Carstensilta ostamalle tontille. Tontin kaikki kolme rakennusta on rakennettu vuonna 1882. Ylönen oli perheineen ensimmäinen talonomistaja tässä osoitteessa vuosina 1883-1888. Kaupunginkamreeri Josef Falck oli talon toinen omistaja vuosina 1888-1898. Muurari Henrik Järnefelt omisti talon vuosina 1899-1904. Vuosina1904-1918 talon omisti teurastaja ja lihakauppias Niilo Pulkkinen. Metsänhoitaja Walter Aleksanteri Gulin omisti talon vuosina 1918-1921. Seuraava talonomistaja oli vuosina 1921-1939 poliisilaitoksen sihteeri poliisikomissaari Georg Gustaf Paulapenger. Hän myi talon vuonna 1940 Mikkelin lyseon matematiikan lehtorille Aarne Johannes Elomaalle. Hänen vaimonsa Taimi oli biologian opettajana Yhteiskoulussa. Elomaan talo jäi hänen leskelleen ja perillisilleen. Talo on vieläkin pystyssä. Omistussuhteita pääsin tutkimaan Leena Hangasmaan antaman vinkin pohjalta Mikkeli-seurasta.
Elomaan nimen pohjalta on talo jäänyt elämään. Elomaan talo on Mikkelin kaupungin ainoa alkuperäisessä asussaan pihapiireineen säilynyt 1800-luvun lopun rakennuskokonaisuus. Tämäkin tieto tulee Mikkeli-seurasta. Jätin itsekin jokin aika sitten anomuksen liittyäkseni tähän seuraan, mutten ole vielä saanut hyväksyntää.
Markku Paappanen on vuonna 1970 kuvannut myös talon pihaa.
Markku Paappanen on tämän kuvan ottanut osoitteesta Päämajankatu 21 vuonna 1970. Se on Elkan arkistosta peräisin.
Tässä on Elomaan talo Päämajankatu 21 nykyisin. Kuva on Mikkeli-Seurasta.
Tässä on ns. sokean Annin talo. Hän osti sen vuonna 1931 ja asui siinä kuolemaansa asti vuoteen 1972. Tämä kuva on ollut Miun vanha Mikkeli Facebook-ryhmässä Hellevi Otaman postaamana.
Markku Paappanen on kuvannut taloa osoitteessa Päämajankatu 24 vuonna 1970. Kuva on Elkan arkistosta.
Tässä on ollut ennen kulkutautisairaala eli kuumesairaala. Vielä 1900-luvun alussa ennen kuin katu avattiin, oli talon ja vieressä olleen Akkavuoren välissä kapea sola. Rakennuksen ohitse kulkiessa oli ihmisillä tapana pitää nenäliinalla kiinni nenästään tartunnan ehkäisemiseksi. Tämä on lienee rakennettu vuonna 1890. Tämän talon pihassa jaettiin sodan jälkeen kalanmaksaöljyä köyhien lapsille omiin pulloihin. Talo on vielä pystyssä osoitteella Päämajankatu 22 B.
Valokuvan Päämajankatu 26:sta on ottanut Markku Paappanen vuonna 1970. Kuva on Elkan arkistosta. Talo on edelleen pystyssä. Tässä on ollut Noposen, Pitkäsen, Kontisen ja Mannisen talot alaspäin mentäessä.
Valokuvassa on rakennus Päämajankatu 27 osoitteessa. Näkymän on kuvannut Markku Paappanen vuonna 1970. Kuva on Elkan arkistosta.
Markku Paappanen on vuonna 1970 kuvannut taloa Päämajankatu 28. Kuva on Elkan arkistosta.
Päämajankatua on kuvannut Arto Hämäläinen kesäkuussa 1972. Taustalla seisoo ylväänä Mikkelin Tuomiokirkko. Tässä ollaan Päämajankadun ja Polttimonkadun risteyksessä.
Markku Paappanen on ikuistanut näkymää Likolammen koilliskulmasta. Siellä näkyy Päämajankadun ja Kulmakadun taloja. Kuva on vuodelta 1970. Se on Elkan arkistosta. Tämän lammen rannalta kävimme veljeni ja naapuri Sepon kanssa ostamassa jostakin talosta ruutanoita muistaakseni 5 pennillä kappaleelta. Niillä sitten pyydettiin mato-ongella haukia Pankalammen joen sillan tienoolta. Hyvin otti hauki kiinni.
Laitan tähän loppuun yhden uuden sopimuskumppanini mainoksen. Klikkaa kuvaa ja katso, mitä kaikkea on tarjolla!
*Katsopa, mitä kaikkea Finlayson sinulle tarjoaa. Alennuksia on jopa 50 %.