Hyvin säilyneitä postikortteja 120 vuoden takaa on edelleen tulossa näytille. Olen itse ryhmitellyt näitä vanhoja sekalaisia postikortteja yleisiin, joulu-, uudenvuoden-, onnittelu- ja pääsiäiskortteihin. Myöhempinä vuosina tunnen jo joitakin tekijöitäkin, joten voin jatkaa luokittelua heidän mukaansa. 12 postikorttia kerrallaan esiteltynä on hyvä määrä. Sillä jatkan edelleen. Listausta tietokoneelle helpottaa, kun olen antanut joka kortille tunnusnumeron. Se on kulkeneella kortilla päiväys 8-numeroisena. Esimerkkinä tämän kerran ensimmäisellä kortilla se on 19020919y. Kortti kuuluu sarjaan yleiset ja se on kulkenut 19.9.1902. Joskus ei saa selvää postileimasta päivän tai kuukauden suhteen, jolloin arvioin sen, jotta jonkinlainen aikajärjestys säilyy. Jälkeen päin tulevia kortteja on helppo ujuttaa mukaan, kun ne automaattisesti tällä sarjalla menevät oikeaan väliin. Samaa systeemiä olen käyttänyt jalka- ja jääpallolehtileikkeiden suhteen, joita muutaman vuoden ajan olen käsitellyt paljon.
Tämä kortti on kulkenut Nikolainkaupunkiin eli Vaasaan syksyllä 1902. Rouva Elin Ansas on saanut tämän postikortin sydämellisten onnittelujen myötä.
Blogini ”sisältää mainoslinkkejä ja ne ovat merkittyinä loppupuolella *-merkillä.
Ines on laittanut kortin neiti Helmi Wirenille. Osoite on Mörskom. Se on suomeksi Myrskylä. Herää kysymys, jotta mahtaako olla kortin saaja sukua olympiavoittaja Lasselle! Postikortti on kulkenut joulun alla vuonna 1902.
Neiti Hilma Löfberg on saanut Helsingissä Heikinkadulle postikortin alkusyksystä 1904. Lähettäjänä on ollut Tilli, joka loppuun kertoo, että ”täällä tulee vettä joka paikkaan niin kuin taivas olis haljennut”. Postileiman mukaan on kortti lähtenyt Nummelasta. Tätä korttia on välittänyt vuona 1904 Isak Julinin Kustannusliike ja Kirjakauppa Tampereella.
Neiti Ida Lehtinen on saanut onnittelut Eerikinkadulle Helsinkiin Sortavalasta Liinalta syksyllä 1904. Koska näissä entisajan korteissa ei tiedotuksille ollut tilaa osoitepuolella, niin tekstiä kirjoitettiin kortin julkisivulle. Tässä Liina kertoo onnittelujen myötä seuraavaa: ” Lähetin sinulle yhdet helmet. Älä suinkaan tykkää pahaa. Olen sattunut saamaan kahdet yhtäläiset, niin lähetin sinulle toiset.”
Neiti Ida Stenfors on saanut tämän kortin Ainonkadulle. Nähtävästi kyseessä on Wiipuri. Taavi on lähettänyt kortin ja onnittelee teititellen Idaa hartaasti nimipäivän johdosta.
Herra Kalle Jokinen on saanut pääsiäistervehdyksen Jämsään tällä postikortilla vuonna 1905. Tarkempi osoite on Kiusala Riihijärvi Heikkilä. Kolmella kopeekalla on kortti liikkunut lähtien Helsingistä, josta Hilda on sen lähettänyt.
Neiti Fanny Sundell on saanut tämän postikortin Nikolainkadulle Helsinkiin. Nykyään tuo katu on Snellmaninkatu Kruununhaassa. Kiltisti ovat koirat rivissä.
Elin on kirjoittanut Turengista juhannuksena 1905 neiti Fanny Bahströmille Eerikinkadulle Helsinkiin seuraavasti: ”Hyvä Fanny! Nyt kirjoitan sinulle. Meillä on niin hauska juhannus. Anna anteeksi, että en ole kirjoittanut ennen, mutta minulla ei ole ollut aikaa. Kirjoita pian! Osoitteeni on Turenki Paturi. Hyvästi!” Mainittakoon, että Turenki on kylä Janakkalassa!
Kaksi viiden äyrin postimerkkiä on vaatinut tämä postikortti Tukholmasta Helsinkiin. Hilda Jakobåvits on tämän saanut.
Neiti Augusta Olsson on tämän kortin saanut Turussa Kaivokadulle vuonna 1906. Tämä kortti on painettu Saksassa.
Nuorirouva Fanny Mattson on saanut tämän postikortin Bulevardille Helsingissä keväällä 1907. Thilda on sen lähettänyt Sortavalasta. Hän on onnitellut Fannya nimipäivän johdosta. Hän harmittelee, kun ei tähän hätään saanut parempaa korttia kuin tämän heinäntekoon liittyvän.
Tällä kauniilla joutsenkortilla on Aamu toivottanut 1000 onnentoivotusta isälle 26.4.1907.
Näitä postikortteja katsellessa tältä ajalta ei voi olla kuvittelematta, kuinka ovat omat esivanhemmat tähän aikaan eläneet. Isäni isä August eli minun isoisäni eli pienviljelijänä ja maallikkosaarnaajana Ristiinassa Kautialan kylässä näinä aikoina. Hän syntyi vuonna 1874 ja kuoli 1941. Naimisiin hän meni Maria Sofian omaa sukua Fagerlund kanssa vuonna 1898. Isäni syntyi vuonna 1910. Äitini isä Karl Vihersalo syntyi vuonna 1875 Leivonmäellä ja kuoli Ristiinassa vuonna 1952. Kalle avioitui syksyllä 1897 Hildan kanssa. Hän oli omaa sukua Paasonen. Hilda syntyi vuonna 1878 Ristiinassa ja kuoli vuonna 1953. Kallen perhe muutti Kangasniemeltä Uskelaan Karjalaan vuonna 1903. Siellä Kalle toimi rautateiden palveluksessa. Myöhemmin perhe asettautui Muolaaseen, jossa he erikoistuivat perunan viljelykseen. Siellä syntyi äitini vuonna 1919. Vuonna 1939 he lähtivät Karjalasta evakkoon Ristiinaan.
Laitan tähän kaksi mainosta. Klikkaa kuvia ja katso, mitä heillä on tarjottavaa!
*Tässä on minun melko tuore sopimuskumppani. Tätä kautta voi tutustua käytettyyn tavaraan, josta on helppo tehdä kauppaa. Klikkaa kuvaa ja katso!
*Vallila on kodin sisustukseen erikoistunut liike. Sieltä löytyy verhot, matot ja muuta kodin sisustamiseen liittyvää.