Lyhyt vierailu Norjassa kesällä 2018

Ennen kesän muuttumista syksyyn teimme tyttäreni ja hänen kahden poikansa kanssa pidennetyn viikonlopun aikana vierailun Norjaan. Silloin oli elokuu vuonna 2018. Kävimme minun siskoni Arjan luona kyläilemässä. Tämä oli minulla ja Hanna-Marilla kolmas kerta yhdessä Norjassa käymisten suhteen. Pojat Josu ja Jappe olivat ensimmäistä kertaa.

Norjaa lentokoneesta katsottuna. Oli ihan mahtavat näköalat.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit on merkitty *-merkillä”.

Kaksi aikaisempaa matkaa olemme tehneet autolla. Jälkimmäinen oli vuoden 1994 kesällä. Samana vuonna oli Lillehammerissa olympialaiset talvella, kun me olimme sillä tienoolla sitten kesällä. Nyt lähdimme torstaina iltapäivällä matkaan. Lentomatka Norwegianin koneella Osloon kesti puolitoista tuntia.

Tässä on Oslo-Gardermoen lentokentän matkustajaterminaalia. Siellä on Euroopan suurin tax-free myymälä. Tämä kuva on lentoyhtiön tiedotteesta otettu netistä.

Sisareni Arja oli meitä omalla autollaan vastassa Oslossa. Tämä lentokenttä on Pohjoismaiden toiseksi vilkkain Kööpenhaminan jälkeen. Se sijaitsee 48 km Oslon keskustasta. Sieltä matkasimme Drammenin kautta Arjan kotiin Hofiin, jonne matkaa oli 130-140 km. Kuntareformin kautta Hof kuuluu Holmestrandiin. Se tapahtui 1.1.2018. Kunta rajoittuu pohjoisessa Drammeniin ja lännessä Kongsbergiin.

Hofissa on asukkaita jonkin verran yli 3000. Noin 10 kilometrin päässä sieltä on Hvittingfoss, jossa kävimme muutamia kertoja. Siellä lähellä Andebussa asuu Arjan poika Jarmo perheineen.

Karttaa Hvittingfossin tienoilta

Arja itsekin ehti perheineen asua Hvittingfossissa 17 vuotta. Kongsberg ja Drammen tulivat itselleni pikkuisen tutuksi aivan ensimmäisellä Norjan reissulla 1990-luvun vaihteessa. Arjan perhe asui tuolloin Stokkessa, joka sijaitsee E 18 tien varrella Drammenista etelään. Sieltä käsin kävimme silloin muun muassa aivan Etelä-Norjassa Kristiansandissa. Siellä oli ihan mahtava huvipuisto, jossa meidänkin lasten oli ilo temmeltää.

Meidän kotimaastamme on viime vuosikymmenien aikana pyydelty paljon työntekijöitä Norjan terveydenhuoltoon. Sisareni Arja on ollut sillä alalla myös. Vaimoni sisarien tyttäriä kahdesta taloudesta perheineen on myös ollut Norjassa töissä.

Fuklaknatten on valloitettu ja eväiden nauttiminen sen kunniaksi on alkamassa. Vasemmalta Hanna, Josu, Jappe ja Arja
Arja näyttää Jasperille, jotta missä päin puiden takana on Suomi.

Kävimme Hvittingfossissa ihailemassa maisemia kiipeämällä itse melko jyrkälle vuorelle. Sen nimi oli Fuklaknatten. Minä olen innokas tasamaan tallaaja, mutta kylläpä pisti puuskuttamaan nousu tämän vuoren huipulle. Toissa kesänä sain vähän tuntumaa samanlaisesta kapuamisesta, kun Sulkavalla mökkeillessä kiipesimme Linnavuorelle. Pientä oli kyllä Sulkavan nousu tähän nähden. Arja on parhaimmillaan noussut ja laskeutunut 35 minuuttiin tämän vuoren. Hän on paljon kierrellyt ja valloittanut muitakin vuoria. Hän on kerännyt marjoja siinä samalla useita litroja. Laitoimme kukkulan laella nimet kirjoihin. Söimme eväitä ja palasimme takaisin tasamaan kamaralle. Se oli huomattavasti helpompaa minullekin.

Hieno traktori pyyhälsi Hvittingfossissa ohitse markkinapaikasta.

Hvittingfossissa oli viikonloppuna jonkinlaista markkinameininkiä, jota kävimme katselemassa. Pojat saivat kuuluisan jalkapalloilijan pelipaidat, joten sen jälkeen oli kaksi Ronalodoa matkassa. Minäkin löysin edullisesti jalkapallokengät. Vielä tulee poikien kanssa futailtua ja treeneissäkin on välillä höntsää. Näimme tällä käynnillä myös Arjan esikoispojan Jarmon perheineen. Hän on Hvittingfossin lastentarhassa töissä.

Pääsimme markkinahumuun mukaan. Siellä oli myös lasten tivolia.
Tässä on vielä kuva Hvittingfossista.

Arjan asuintalon lähellä Hofissa asui pari poikien ikäistä kaveria, jotka olivat ennalta tienneet meidän tulosta ja jalkapalloinnostuksesta. Heti nähtyämme haastoimme heidät maaotteluun Norja-Suomi. Koska meitä oli minä lukien viisi futaajaa, niin sovittiin, että maaottelu käydään yhteen maaliin. Minä olin puolueeton maalivahti.

Ottelu oli alusta lähtien erittäin tasainen. Norja taisi alussa olla vähän enemmän niskan päällä. Suomi voitti tasaisen ottelun loppujen lopuksi 5-4.
Pojilla ei ollut vielä uusia pelipaitoja päällä maaottelussa. Tässä on kaksi Ronaldoa.
Kävimme Arjan tyttären Saran luona kylässä Hokksundissa lähellä Drammenia. Mahtavat olivat maisemat terassilta.
Tässä ovat sisareni Arjan tyttäristä Hilde vasemmalla ja Sara oikealla.
Tässä pelaavat pikkuserkut Mikkel ja Jasper shakkia.
Poikkesimme ostoskeskuksessa Buskerudissa lähellä Drammenia.

Drammenissa hiihdetään keväällä hiihdon maailmancupin sprinttikilpailut. Kartasta katselin, ettei kaukana ole myöskään Vikersund, jossa on pidetty lentomäen MM-kilpailuja.

Tässä on netistä kaapattu kuva Drammenista.

Arjan kotoa Hofista hänen parvekkeeltaan avautui myös hienot näköalat.

Tässä on Josu ihailemassa maisemia.

Kotiinpaluupäivänä saimme sunnuntaina Arjalta kuljetuksen Osloon lentokentälle. Lähestyessämme pääkaupunkia alkoi vauhti E 18 moottoritiellä hidastua hidastuumistaan. Onneksi olimme lähteneet riittävän ajoissa. Hälytysajoneuvoja ajoi meidän ohitsemme ja niitä tuli myös meitä vastaan. Sivuutimme vähän myöhemmin onnettomuuspaikan. Ehdimme kuitenkin juuri ja juuri Suomeen lähtevää lentokoneeseen.

Kyllä Norja oli käymisen arvoinen maa! Kauniiden vuono- ja tunturimaisemien lisäksi siellä on ystävällisiä ihmisiä. Oli myös ilo tavata sisartani ja joitakin hänen lapsiaan perheineen.

* *

Kirjoittanut Artsi

Harrastan kävelyä ja valokuvausta. Tykkään monien urheilulajien seuraamisesta. Mökkeilen perheeni kanssa kesäisin eri puolella Suomea. Historia ja erikoisesti paikallinen kiinnostaa kovasti. Kiertelen myös lähellä olevissa museoissa. Näistä kaikista haluan myös kirjoittaa joskus myös huumorilla höystäen.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *