Vierailimme Kotkassa viime vuoden kesäkuussa kolmessa polvessa. Tuoreessa muistissa on vielä näkymät Katariinan meripuistosta, josta tässä nyt välitän parikin korttia yli sadan vuoden takaa. Silloin ei sanaa meri ollut siinä edessä, vaan puhuttiin Katariinan puistosta. Kävin aikanaan jalkapallon merkeissä pelaamassa Kotkassa sekä Kotkan Työväen Palloilijoita että Jäntevää vastaan. Jälkimmäinen ottelu taisi olla karsintaa SM-sarjan loppuotteluihin, kun olimme Saimaan piirin mestareita. Voitimme myös Kymen piirin mestarin Jäntevän. Seuraava vastustaja olikin sitten Savosta KuPS, jolle hävittiin. Tämä oli MP:n A-junioreissa pelatessani.
Kotkasta tulee mieleeni kolme henkilöä aina, kun siitä puhutaan. He ovat Veikko Lavi, Junnu Vainio ja Arto Tolsa. KTP on jalkapallossa jälleen tulevalla kaudella Veikkausliigassa. Viime kaudella se oli nykyisen kotikaupunkini Järvenpään kanssa Ykkösliigassa.
Kotka on satama- ja teollisuuskaupunki. Se sijaitsee Suomenlahden rannalla. Se on perustettu vuonna 1879. Asukkaita on vähän yli 50 000. Vietin 1974 kevätkesällä aikaani Kotkan naapurikaupungin Haminan metsissä muistini mukaan muun muassa Saksankorvessa. Siellä sodittiin ja meitä alistettiin. Panssarintorjuntamiehenä jouduin aina jonkin kiväärikomppanian tukimieheksi. Olin RUK:n kurssilla nimeltä Rautakoura.
Lähdetään postikorteilla liikkeelle vuodesta 1903 ja Ruotsinsalmesta. Kansainvälisiä nimiä on ollut, kun 30 kilometrin päässä oli Saksankorpi.

Kotkan edustalla on käyty pohjoismaiden suurimmat meritaistelut kertoo historian kirjat. 1780-luvulla kulki Ruotsin ja Venäjän raja Kymijokea pitkin 1743 solmitun Turun rauhan sopimuksen mukaisesti. Ruotsin sen aikainen Kustaa-kuningas III halusi vahvistaa asemaansa ja halusi takaisin Venäjälle menetetyt alueet. Ruotsi menetti 1500 sotilasta ja parikymmentä alusta tässä meritaistelussa.
Oheisen postikortin on saanut herra Jalmari Mattsson Humppilaan. Sukunimi muuttui vuonna 1905 Matistoksi. Hän oli raittiuspuhuja ja neuvoja sekä kansanperinteen kerääjä että kirjailija.
Blogini ”sisältää mainoslinkkejä ja ne ovat merkittyinä loppupuolella *-merkillä.

Kotkan Isopuistossa on pyhälle Nikolaokselle omistettu kirkko. Se on Kotkan vanhin rakennus. Kirkko rakennettiin vuosina 1799-1801. Sen on suunnitellut arkkitehti Jakov Perrin ja se edustaa venäläistä uusklassismia.
Oheisen postikortin on saanut apteekkari Josif Oskarovitsh Berg venäläiseen sotilassairaalaan.

Kortti on Katariina puistosta kuvattu ja se on liikkunut keväällä 1904. Postikortin on saanut neiti Ingeborg Bergroth Räisälässä. 120 vuotta kesti kulua, kun minä liikuin samoissa maisemissa. Laitan siitä todisteeksi valokuvan viime kesäkuulta.

Vuokrasimme Airbnb-asunnon viikoksi Kotkasta Sunilasta ja sieltä käsin oli hienoa tutustua Kotkaan. Pienen kukkulan takana pilkottaa Suomen lahti.

Tässä on edelleen Katariinan puistoa. Postikortti on reilusti yli sata vuotta sitten kuvattu. Se on kulkematon, joten postileimoista ei saa apuja ajan määritykseen.

Tässä on postikortin lähettäjä kertonut olevansa pikkukaupungissa Kotkassa ja on menossa muutaman päivän päästä Suursaarelle. Se oli suosittu paikka aikoinaan kuuluessaan Suomeen. Tämä kortti on lähetetty Helsinkiin neiti Fanny Nylundille Fredrikinkadulle.

Tässä näkyy veneitä, laivoja, satamaa ja kirkko Kotkasta. Kuva on muutamia kuukausia vaille 110 vuotta sitten kulkenut. Sen on saanut Rouva Helena Muurman Haminaan.

Tämä postikortti on painettu Hampurissa. Oikolukijaa ei ole ollut, kun kortissa ylänurkassa on teksti Kymmene elf – Kyminjoki Kotka. Siinähän tulisi olla Kymmene älv – Kymijoki. Se alkaa Päijänteestä ja laskee Suomenlahteen viitenä suuhaarana. Sen varrelle jäävät Kotkan lisäksi myös Kouvola ja Heinola.
Herrasväki Heinämaa on saanut Koski Tl:ssä tämän postikortin Salosta. Lempi heille toivottaa hyvää uutta vuotta.

Minua mietitytti ensin, mitä tarkoittaa Eisabeth Kotkan yhteydessä. Nyt tiedän, että se on Ruotsinsalmen merilinnoitus nimeltään. Fort Elisabeth rakennettiin Varissaarelle. Se sai nimensä Pietari Suuren tyttären keisarinna Elisabethin mukaan. Kortti on liikkunut käsipostissa. Ajan määritystä siinä ei ole. Luulen sen olevan yli sata vuotta vanha, kun se on painettu Hampurissa. Tuontikortteja tuli Suomeen sekä Saksasta että Ruotsista paljon tuohon aikaan. Herra Knut Olof Liljeberg Finnsvik osoitteeseen on saanut tämän kortin.

Lapset poseeravat Kotkassa
Tämäkin kortti on Saksassa painettu. Knackstedt & Näther Hampurissa on sen tehnyt. Kortti on kulkematon. Uskon tämänkin olevan yli sata vuotias.

Oheinen rakennus Stellan talo on vuonna 1896 valmistunut. Se on liike- ja toimistotiloja sekä asuinhuoneistoja käsittävä rakennus ollut aikoinaan. Sitä se on vielä tänäkin päivänä. Se sijaitsee Kotkan ytimessä kauppakeskus Pasaatin vieressä yhä edelleen. Kortti on liikkumaton.

Tässä on väriä saatu postikorttiin. Kuvassa on Hovinsaari. Kortti on muutamaa kuukautta vaille sata vuotias. Neiti Valma Gustafsson on saanut tämän kortin entisen työpisteeni lähelle Erottajalle Helsinkiin. Meillä oli Helsingin Rakennuspiirissä toimipiste Erottajan ja Uudenmaankadun kulmauksen tienoilla 1990-luvulla.

Tässä on vanha postikortti otettu käyttöön vasta vuosikymmeniä myöhemmin. Kortti on liikkunut Münchenin olympialaisten aikoihin vuonna 1972. Kortti on liikkunut varatuomarille Joensuuhun. Hienoa merimaisemaa on kuvattu postikortissa.
Olen jo puoli tusinaa kaupunkia käynyt läpi postikorttieni kautta. Niitä löytyy blogeissani Kuopio, Hanko, Jyväskylä, Heinola, Tampere ja Imatra. Itärajan toiselta puolen olen tuonut esille satavuotiaita postikortteja Sortavalasta. Kaikkiaan on paikkakuntakortteja reilut 200 minulla tällä hetkellä kokoelmassani. Jatkan tältäkin osa-alueelta myöhemmin uudestaan.
Laitan muutaman mainoksen, kun oletan, että niistähän kaikki tykkää!
*Käypä kurkistamassa Vallilan sivuille! Sieltä löytyy mattoja ja verhoja ja muuta tekstiileihin sekä sisustukseen liittyvää. Pussilakanoista on tulossa 40 %:n alennus!
*Jos vielä mielit hiihtämään tai muuten kaipaat talvimökkiä vuokralle, niin käypä kurkistamassa laajasta valikoimasta Lomarenkaan vaihtoehtoja. Kesämökkiäkin on jo hyvää alkaa silmäilemään. Tosi edullisia Äkkilähtö-mökkejä löytyy myös. Klikkaa kuvaa ja katso!
3 kommenttia
Kiitos, vanhan kotkalaisen sydäntä lämmittää tämä ihana wanhojen Kotka-korttien kavalkaadi, misä vuosisata vyöryy silmien edessä. Monet paikat ovat muuttuneet, monet talot kadonneet vaan osa Kotkan ydintä löytyy yhä mm.Ortodoksisen kirkon, Stellan talon myötä. Kiitos. 🥰❤
Kiitos jälleen kommentista! Kerropa kotkalaisena, kuka se olisi neljäs kotkalainen suuruus, kun luettelin jo Junnun, Arto Tolsan ja Veikko Lavin! Onko Kotkan ruusu legendaa vai onko se aito henkilö?
Kotkan ruusu oli todellinen henkilö, laulun kerrotaan pohjautuvan Rosalia Mäkiseen joka piti parturiliikettä Kotkassa 1940- 1960-luvulla. Rosaliasta on tehty myös dokumentti joka joskus ollut katsottavissa Yle areenassa. ”Rosalien elämän tarina oli traaginen. Juutalaisperheeseen syntynyt Rosalia Gurovitsch vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Viipurissa, jossa hän rakastui poliisi Lauri Mäkiseen. ” Lainaus Yle.fi- linkki ohessa.
https://yle.fi/a/20-92217
Traaginen elämäntarina!