Kuukauden päästä tulee kuluneeksi vuosi, kun aloin melko tosissani harjoittelemaan blogien kirjoittamista. Olen helpottanut sitä niin, että olen tehnyt niistä kuvapainotteisia. Kouluaikaan ja joitakin vuosia myös sen jälkeen olin innokas kirjoittelija. Ylioppilasaine meni ensimmäisellä kerralla pikkaisen pieleen omalta osaltani. Syksyllä kävin sitten uusimassa ja kirjoitin laudaturin. Muistan vielä aineeni pääpiirteittäin. Aihe oli ”Joulukuun kuudes – kansallinen merkkipäivä”.

Mikkelin synnytyslaitos

Oheisen valokuvan Mikkelin synnytyslaitoksesta Otavankadun ja Anni Swaninkadun risteyksessä on ottanut Väisänen 9.5.1955. Kuva on Mikkelin kaupungin museoista peräisin. Tuolla minäkin kävin syntymässä. Asuimme siihen aikaan Ristiinassa, noin 20 kilometriä Lappeenrantaan päin Mikkelistä.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä ja ne ovat merkitty *-merkillä”.

Savon Prikaatin yleisurheilukisat

Savon Prikaatin yleisurheilumestaruuskilpailut pidettiin Mikkelin Urheilupuistossa kesällä 1961. Emme vielä tuolloin asuneet Mikkelissä, joten en ollut itse katsomassa. Kuvassa Savon Prikaatin komentaja, Mannerheim-ristin ritari no 47, eversti Jouko Hynninen kättelee veljeäni alokas Jorma Mannista, joka voitti 100 metrin mestaruuden.

Vesitorninkatua 1960-luvulla

Erkki Salmelan ottamassa kuvassa on Vesitorninkatua 1960-luvulla. Takana keskellä seisoo ylväänä Vesitorni eli Veskari, joksi me kaikki sitä kutsuttiin. Me muutimme tälle kadulle Ristiinasta vuonna 1963 lokakuun alussa. Osoite oli Vesitorninkatu 15. Se oli viimeisin asuintalo oikealla puolella ennen Pölläsen kauppaa.

Kiiskinmäenkatua

Tässä on kotikatuni Vesitorninkadun suuntainen vierellä kulkeva omakotitaloja käsittävä Kiiskinmäenkatu. Tällä kadulla asuivat Aallot, Vihavaiset, Kamiset, Tullat, Kuituset, Hujaset ja Tiaiset. Facebookista on sen verran hyötyä ollut, että sen kautta olen saanut aika moneen kaveriin yhteyttä sitä kautta monien vuosikymmenten jälkeen. Arto Tiaisella oli tällä kadulla Mikkelin ensimmäinen kuntosali uima-altaineen. Siellä minullakin oli tilaisuus käydä joitakin kertoja Mikkelin Palloilijoiden jalkapallojunioreissa pelatessani.

Mikkelin vesitorni

Tässä on lähikuvaa Mikkelin vesitornista. Kuva on otettu vuonna 1956. Vajaa kymmenen vuotta tästä hetkestä me kavereiden kanssa leikittiin jousipyssyin ja puissa kiipeämisineen tässä ympäristössä. Useimmiten kuitenkin pelasimme jalkapalloa jossakin. Veskarilta ja Kiiskinmäeltä on monta MP:n ja Pallo-Kissojen pelimiestä lähtöisin aina edustusjoukkueita myöten.

Nuijamiestenkatua 1960-luvulla

Kun muutimme Ristiinasta Mikkeliin, niin äitini pääsi Nuijamiestenkadun A. Toivakan liikkeeseen töihin. Hän oli siellä useita vuosia. Myymäläkokemusta hän oli saanut Ristiinassa, sillä isäni oli sekatavarakauppias ja äitini toimi myös omassa kaupassamme myyjättärenä. Isäni kuoli vuonna 1961 suhteellisen nuorena ja sairasteltuaan jo pitemmän aikaa. Valokuva on Mikkelin kaupungin museoista.

Urpolan kansakoulussa

Tässä on kuvaa Urpolan kansakoulusta neljänneltä luokalta, jonka aloitin syksyllä 1963. Opettajamme on aivan keskellä. Hän on Helmi Voittis nimeltään. Joitakin vuosia sitten näin lehdestä hänen kuolinilmoituksensa ja hän ehti elää lähes satavuotiaaksi. Muutamia näistä luokkakavereistani olen nähnyt näiden vuosikymmenien jälkeenkin. Markku Kääriäinen on takarivissä kolmas vasemmalta. Kävin reilu vuosi sitten katsomassa Helsingissä salibandymatseja, joissa Markku pelasi veljeni Ilkan kanssa samassa joukkueessa. Oli ilo tavata ja jutella pitkästä aikaa. Hänen kanssa pelasimme kaikki ikäluokat MP:n junioreissa samaan aikaan. Tapani Liukkonen on neljäs oikealta toisessa rivissä takaa päin laskettuna. Hänet tapasin myös muutamia vuosia sitten harvinaisissa juhlissa. Olimme 120-vuotissynttäreillä Urpolan kartanossa. Veljeni Ilkka vietti vaimonsa Virpin kanssa synttäreitä samaan aikaan. Eturivissä toinen tyttö vasemmalta on sisareni Arja ja olemme me nykyisin keskimäärin kerran vuodessa nähneet. Hän on asunut kauan aikaa Norjassa.

Ilmarisen kenttä

Kuva Ilmarisenkentän kaukalosta on vuodelta 1956 tai 1957. Taustalla häämöttää vesitorni, jonka lähellä me asuimme. Täällä vietimme usein aikaamme. Muistan pukukopin lämmön ja tuoksun. Kuva on Mikkelin kaupungin museoista.

Urheilupuistoa ympäristöineen

Veikko Salmela on kuvannut Mikkelin Urheilupuistoa ympäristöineen vuonna 1964. Tuolta kesältä muistan, että Pauli Nevala voitti olympiakultaa keihäässä Tokion kisoissa. Itse aloitin opintoni Mikkelin lyseossa selviydyttyäni ensin oppikoulun pääsykokeista, joita tuohon aikaan oli. Lyseon aloitin 1.9.1964. Urskissa vietimme monia kesiä päivällä poikakerhon puitteissa. Muistan ohjaajista muun muassa Pöyryn Mikon ja Karppisen Allun. Siellä tuli käytyä katsomassa kaikki mahdolliset MP:n edustusjoukkueen ottelut ja joskus Pallo-Kissojenkin pelejä. Kesäisin myös Eero Lehtosen muistokilpailut toivat nimekkäitä yleisurheilijoita paikalle.

Mikkelin lyseo

Tämä tienoo tuli tutuksi useiden vuosien aikana. Kuvassa on Mikkelin lyseo 1960-luvulla. Kuva on Mikkelin kaupungin museoista. Pihalla pelattiin futista tai pesistä. Huhut kertoivat tuolloin, että se olisi täysi kymppi urheilussa, jos sai ikkunan rikki pesiksessä Pauli Vainion tunnilla. Hänhän oli itse entinen lyöjäkuningas. Lankun palatsin portaat näkyvät keskellä oikealla. Erkki Lankinen oli meidän veistonopettaja. Tulipahan veistettyä useita karttakeppejä. Muuhun ei oikein veistotaidot yltäneet.

Talvinen Otavankatu

Tässä on talvista Otavankatua 1960-luvulla. Tienoo tuli tutuksi koulumatkoilla päivittäin Vesitorninkadulta Mikkelin lyseoon. Vasemmalla puolella on urheilupuiston aitaa. Kuva on Mikkelin kaupungin museoista.

Laitan muutaman mainoksen tähän kuvapainotteisen blogini loppuun. Katso ja klikkaa, mitä erikoistarjouksia mainoskumppanini tarjoavat.

*

Täältä löytyy kaikki huippumerkit renkaista. Löytyy myös vanteet tarvittaessa. Vertailepa hintoja muihin myyjiin!

*

Suomen yhdistelylainan avulla pääset eroon pikkuvipeistä ja osamaksulainoista. Katso ja klikkaa kuvaa!

*

Lindexiltä löytyy edullisesti vaatteita lapsille ja naisille. Käy katsomassa kuvaa klikaten!