Tässä on toinen osa Mikkelin muistoistani. Täydennän niitä jälleen vanhojen valokuvien myötä. Osa niistä on omasta kuva-arkistosta ja osa on niitä samoja kuvia, joita olen esimerkiksi Miu vanha Mikkeli Facebook-ryhmässä ollut tuomassa tarjolle.

Eipä ole vielä hävinnyt muistista yhdenkään luokkakaverini nimi tästä toisen luokan kuvasta, joka on lukuvuodelta 1965-1966. Viisi on minun tietoni mukaan tästä porukasta siirtynyt ajasta ikuisuuteen. Ylhäällä on Mikkelin Lyseon kunnioitettu rehtorimme Pauli Vainio. Hän on ollut urheilumiehiä nuoruudessaan ollen nyt meidän liikunnan opettajamme. Hän on voittanut akateemisten maailman mestaruuden mäkihypyssä ja ollut lyöjäkuningas pesäpalloilussa. Oppilaat vasemmalta ylhäältä oikealle päin mentäessä ovat: Esko Parkkinen, Markku Kuva, Hannu Haavikko, Jukka Hiironen ja Seppo Tuomela. Seuraavassa rivissä ovat: Vesa Karppinen, Tapio Suoninen, Veli-Heikki Niiranen, Pertti Koistinen, Matti Tiainen, Jorma Rusanen, Jukka Räsänen, Jorma Liimatta ja Pekka Nissinen. Seuraavassa rivissä ovat: Tuomo Lahdelma, Markku Koulu, Ilkka Kääriäinen, Kimmo Aalto, Pekka Halinen, Kari Torikka, Juha Rajasuo, Esko Hytönen ja Markku Huttunen. Sitten ovat: Timo Seppänen, Hannu Laitsaari, Simo Isopuro, Matti Hyvönen, Arimo Manninen, Erik Bäckman, Pekka Vuorimaa, Antti Valtasaari ja Heikki Pusa. Alimmassa rivissä ovat: Reijo Hokkanen, Leo Ratilainen, Pekka Partonen, Raimo Hyyryläinen, Jari Karjalainen, Juha Vahvaselkä, Jukka Jalonen, Matti Näkki ja Juha Savolainen.
Blogini ”sisältää mainoslinkkejä ja ne ovat merkitty *-merkillä”.
Aika monenkirjavia muistoja herättää tämäkin kuva. Esimerkiksi Tiaisen Matti oli kirjoittanut Saukista eli Juha Savolaisesta runon, jota minä aloin ääneen toitottaa: ” Saukki pussaa likkaa. Likka vähän vikisi. Saukki pussas väkisi.” Tappeluhan siitä koulun pihalla pyörätelineiden lähellä syntyi. Tietäähän sen, miten siinä kävi, kun olin päätä lyhyempi. Entistä paremmat kaverit olimme kuitenkin Saukin kanssa siitä lähtien.

Pankalammen kiekkokaukalossa kävimme 1960-luvulla katsomassa MP:n ja Kissojen kiekkomatseja. Jukureita ei vielä siihen aikaan ollut olemassa. Usein olivat varpaat jäässä pelin aikana. Muistan tuolta ajalta joitakin nimiä, jotka olivat parhaimmistoa. Salmisen Masa oli hyvä maalintekijä. ”Suppa” Suhoselta lähti aina mahtava lämäri. Heinosen Leksa ja Valjakan Pive ovat myös jääneet pelaajista mieleen. Veikko Salmela on tämän valokuvan ottanut.

Eero Lehtosen muistokisat olivat kesän kohokohta Mikkelin yleisurheilussa kesäisin. Sinne tuli yleensä aina Suomen parhaimmistoa. Keräsin tuolloin nimmareita ja olen vuosien varrella tuon vihkoni hävittänyt. Yleisurheilusta muista, että siinä oli ainakin Jouko Kuhan ja Mikko Ala-Leppilammen nimikirjoitukset. Talvisista lajeista olin saanut muun muassa Veikko Kankkosen ja Björn Wirkolan nimmarit mäkihypyn puolelta joskus Innsbruckin 1964 talviolympialaisten jälkeen.

Jossakin vaiheessa 1960-luvun puolivälin jälkeen me muutimme Kirkkokatu 7 osoitteeseen. Koulumatka Lyseolle lyheni puolella verrattuna Vesitorninkatuun. Tämä kuva on Mikkelin kaupungin museoista peräisin ja on jo 1950-luvun loppupuolella otettu. Hyvät futispelit saimme kyllä aikaan, kun vastapäisessä talossa asuivat Vuoren Joke ja Jussi. Meidän talossa oli myös veljeni Ilkka ja Hartikaisen Seppo.

Tapani Wirilander on kuvannut keskuskansakoulua vuonna 1964. Itse en tätä koulua missään vaiheessa käynyt, mutta se jäi matkani varteen, kun kävin Mikkelin lyseota. Tässä sijaitsi talvi- ja jatkosodan aikaan Päämaja, jossa marsalkka Mannerheim vaikutti.

Tämä kuva ei ole minusta Mikkelissä otettu, vaan pelimatkalla Tampereella. Pelaajakaveri Eero Karri on sen siellä ottanut, kun kävimme Ilves-Kissoja vastaan pelaamassa. Tuohon aikaan ei junioreilla vielä ollut omaa SM-sarjaa. Me kiersimme ihan samoilla paikkakunnilla, kuin Mikkelin Palloilijoiden edustusjoukkue ja pelasimme ystävyysotteluja saman ikäisiä junioreita vastaan. Emme ihan Ouluun asti menneet mukana, mutta Kokkola oli pisin matkamme jo tuolloin.

Tässä on virastotalon pihaa vuodelta 1966. Postin edestä lähdimme aina pelimatkoille 1960-luvulla. Piirisarjan matkaotteluita kävimme pelaamassa Saimaan ympärillä olevilla paikkakunnilla, kuten Lappeenrannassa, Joutsenossa, Imatralla ja Savonlinnassa joitakin paikkakuntia mainitakseni. Kovin vastustajamme Saimaan piirissä oli kuitenkin paikallisvastustajamme Mikkelin Pallokissat.

Erkki Valjakka on ikuistanut näkymää Porrassalmenkadulta 18.1.1966. Vaatetusliikkeitä Mikkelin ydinkeskustassa oli tuohon aikaan kuvassa olevan E. Pusan lisäksi vastapäätä Valioasu ja sitten kulman takana edessä päin Nojonen.

Erkki Valjakka on ottanut tammikuussa vuonna 1964 kuvaa Mikonkadusta Savonseudun kohdilta. Kuvan peräpäässä on oikealla puolella Mikkelin Urheilupuisto ja vasemmalla puolella elokuvateatteri Ritz ja Mikon baari.

Lättähattujunat olivat liikenteessä 1960-luvun puolivälin kieppeillä. Tässä ollaan Ristiinantien alkupäässä. Savon radan toisella puolen oikealla on Kesko. Kuva on Mikkelin kaupungin museoista.

Tässä ollaan 1960-luvun Nuijamiestenkadulla. Kuva on otettu Sammonkadun risteyksestä päin. Albin Aaltonen on tämän näkymän ikuistanut. Noin 300 – 500 metriä tästä eteen päin oli äitini työpaikka tuohon aikaan. Hän oli Toivakan Aatun K-kaupassa töissä.

Wäinö Aaltonen on veistänyt kirjailija-runoilija Otto Mannisen patsaan, joka on Mikkelin kaupungin talon edustalla. Kuva on Mikkelin kaupungin museoista. Otto Manninen oli isäni veli. Hän oli tämän Anni Swanin miehen täydellinen kaima. Minäkin olisin voinut jäädä ”otto” Manniseksi, mutta en kuitenkaan, sillä korkki on pysynyt kiinni jo 22 vuotta.

Tavattiin toissa kesänä Mikkelin torilla Pertti Koistisen ja Kari Ollikaisen kanssa. Muisteltiin tätä kyseessä olevaa 1960-lukuakin siinä ohella, ehkä vähän enemmän sitä seuraavaa 1970-lukua. Jos jäi Münchenin olympialaisten pääkohdat kuulematta, niin Mikkelin torin kieppeissä ne sai luulla. Parhaimmillaan selostajia oli yhtä aikaa kolme; kuvassa oleva Kari alias Mussu ja Pihlamaan Hanski sekä Laitisen Veke.
Laitan oheen muutamia mainoksia sopimuskumppaneiltani. Käy katsomassa ja klikkaamassa, mitä erikoistarjouksia heiltä löytyy!
*Naantalin kylpylä kannattaa kokea! Katso tarjouksia ja klikkaa kuvaa!
*Puhelinliittymää kannattaa aina vertailla toiseen vaihtoehtoon välillä. Katso ja klikkaa kuvaa, mitä Telia tarjoaa!
5 kommenttia
Hyväjuttu oli tuo1960 luvun Mikkeli.Kyllä tuli selostettua paljon nakkarilla joo.Oikein Hyvää tulevaa kesää ja sano tutuille terkkuja.Mussu
Hienoa Mussu, kun löysit blogini ja kirjoittelit! Tästä jatketaan vaiheittain! Käydään taas tulevana suvena torilla kahvilla! Kaikkea hyvää myös sinulle ja läheisillesi!
Nytpä löytyi klassisia joululauluja Jouluradiosta kuunnellessa varsinainen kotiseutuhistorian aarreaitta Mikkelissä syntyneelle ja tämän blogikirjoituksen otsikkokuvasta itsensä löytäneelle. Alan vasta tutustua blogin antiin, mutta jo tässä vaiheessa mainitsen, että 1972 ylioppilas-A-luokka on pitänyt sitkeästi yhteyttä vuosikymmenten halki, ja itse olen kirjoitellut jossain vaiheessa lähes kaikkien kanssa. Iso osa meistähän löytyy tuosta 1965-6 luokkakuvasta, ja muitakin siinä näkyviä on tullut ajoittain mietittyä.
Itseäni kiinnostanee erityisesti toisaalla blogissa huomaamani kirkkoaiheiset kuvat, ja kuvissa ylipäänsä riittänee muistelu-mielen ravintoa pitkäksi aikaa. Ai että historian siivet voivat yllättäen havista näin keskellä pimeintä talvea! 🤗
Hei!
Kiitti Markku kommentistasi! Muutaman vuoden olen harrastanut näitä kuvapainotteisia blogeja. Hyvää Vapahtajan syntymäpäiväjuhlaa sinulle ja läheisillesi!
Kiitos samoin. Tuossa esittelyfilmi Mikkelistä vuodelta 1963, https://elonet.finna.fi/Record/kavi.elonet_elokuva_161074, jos linkittyy tätä kautta. Varmaan tuttu kaikille tätä blogia lukeville, kuten myös vuotta aikaisempi tunnelmakuva Porrassalmen hiihdoista Finlandia-katsauksen alussa, https://elonet.finna.fi/Record/kavi.elonet_elokuva_106933. Monet meistä ehtivät noitakin latuja hiihtää, jotkut mäestäkin hyppiä.