Olin toissapäivänä käymässä Lottamuseossa Tuusulassa. Olen siellä käynyt aikaisemminkin. Aina se vaan sävähdyttää! Lotat tekivät todella arvokasta työtä aikanaan. He kouluttautuivat työhönsä jo ennen mitään sotaan liittyneitä pakkorakoja. Talvisota laittoi heidätkin tositoimiin ja opittuja asioita laitettiin käytäntöön.

Olen aikaisemmin kirjoittanut kaksi kuvapainotteista blogia lotista ja heidän arvokkaasta työstään. Jatkan vielä ainakin muutamalla. Vaikka otinkin lottamuseossa käydessäni jälleen paljon kuvia, niin aion kuitenkin tällä kertaa tuoda tarjolle vanhoja valokuvia Museoviraston kuvakokoelmista. Niissä on kuvia Lotta Svärd-järjestön perustamisen jälkeen ennen sotia ja sitten tietenkin autenttista kuvamateriaalia sodan ajalta. Hyvin noihin vaativiin tehtäviin on aikanaan kouluttauduttu. Oli paljon tärkeitä tehtäviä kaikkialla, niin rintamalla kuin myös kotimaisemissa!

Lotat antavat lottalupauksen vuonna 1944

Oheisessa kuvassa annetaan lottalupaus Käpylän raviradalla ennen rintamalle lähtöä vuonna 1944. Tämä on Museoviraston kuvakokoelmista. Näin tapahtui myös muualla Suomessa kaiken aikaa sodan kuluessa.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä ja ne ovat merkitty *-merkillä”.

Lotta tekemässä ruokaa

Tässä on lotta ruoan laitossa Vienan Karjalassa. Kuvan on ottanut Pauli Jänis syyskuussa 1944. Tämä on Museoviraston kuvakokoelmista peräisin.

Lotta puhelinpalvelussa

Tämän kuvan on ottanut Therese Bonney vuonna 1939. Paikka ei ole tiedossa, mutta tätä työtä ovat monet lotat tehneet. Kuva on Museovirastosta.

Tyyni Leppo lukemassa lottatytoille.

Lottatyttöjen ohjaaja Tyyni Leppo lukee pikkulotille Vänrikki Stoolin tarinoita Helsingissä. On menossa vuosi 1939. Kuva on Museovirastosta.

Revonlahden paikallisosasto

Tässä on menossa lottien Revonlahden paikallisosaston lipun vihkiäiset. Lipunkantajana on puheenjohtaja ja opettaja Katri Ristelli. Kuva on Museovirastosta.

Ilmavalvontalottia

Therese Bonney on kuvannut talvisodan aikana 1939-1940 ilmavalvontalottia tähystystornissaan. Paikkaa ei ole mainittu, mutta vastaavanlaista työtä lotat tekivät lähes kaikkialla Suomessa. Kuva on Museovirastosta.

Lotta paketoimassa

Lotta on paketoimassa kotiviestejä. Therese Bonney on tämänkin kuvan ottanut. Ajankohta on ollut vuosi 1939. Kuva on Museovirastosta.

Iloinen lottaneitonen

Tässä on iloista ilmettä Tuusulasta vuosien 1937-1939 välillä otetussa kuvassa. Siellä sijaitsi lottaopisto Syvärannassa. Aarne Pietinen on tämän nätin hymyn ikuistanut. Kuva on Museovirastosta.

Radistilotta on työssään

Tässä ollaan kuvan myötä Syvärin rintamalla vuosien 1941-1944 välisenä aikana. Radistilotta on työssään. Kuva on Museovirastosta.

Kaksi lottaa ja sotilas

On niin rauhaisan tuntuinen kuva. Kaksi lottaa ja sotilas istuvat ulkona ison, talomaisen, hyvin rakennetun korsun oven vieressä. Uuno Peltoniemi on tämän näkymän ikuistanut vuonna 1942. Tämä lottien kanttiini on sijainnut etulinjan komppaniassa. Kuva on Museovirastosta. Etulinjassa ei varmaankaan kovin usein ollut niitä rauhallisia hetkiä.

Kaksi lottaa on ongella

Kaksi lottaa on lautalla ongella. Pauli Jänis on kuvan ottanut vuosien 1942-1944 välisenä aikana. Kuva on Vienan Karjalasta Rukajärveltä. Kyseessä on Kenttätykistörykmentti 18:n lottia. Kuva on Museovirastosta.

Valvontaa Miehikkälässä

Tässä suoritetaan ilmavalvontaa Miehikkälässä vuonna 1941. Kuvan on ottanut Aarne Tenhovaara. Se on Museovirastosta peräisin. Olen itsekin päässyt tällä tienoolla muutamia vuosia sitten mökkeillessämme tutustumaan Salpalinjaan, joka oli yli 1200 km pitkä puolustuslinja Suomen lahdelta Sallaan. Tämä kuva on myös Museovirastosta.

Lottakanttiini Rukajärvellä

Pauli Jänis on kuvannut lottakanttiinia Rukajärvellä vuosien 1941-1944 välisenä aikana. Kuva on Museovirastosta.

Anttolan pitäjän lottia

Tässä on Anttolan pitäjän lottia vuosien 1925-1930 aikana. Turha on sanoa, ettei sodasta ole tietoa tässä vaiheessa. Eipä olekaan niin, vaan ei ole kaukana takana, eikä myöskään kaukana edessä päin. Kuva on Museovirastosta.

Tässä oli hieman hajanaisia valokuvia sieltä täältä lottien eri tehtävistä. Jatkan tästä aiheesta vielä. Korostan vielä sitä, mitä aikaisemmissakin kirjoituksissani olen maininnut, että lotat tekivät todella arvokasta työtä. On niin ihmeellistä, miksi heti sodan jälkeen heidän arvokas työ mitätöitiin. Monet entiset lotat hävittivät kaikki tietonsa lottatyöstään, koska heitä halveerattiin. Lottakenraali Fanni Luukkonen joutui elämään viimeiset vuotensa sairaana ja köyhänä yksinäisyydessään. Se kuvastaa jonkin verran myös suhtautumista kaikkiin muihin lottatyötä tehneisiin. Onneksi muutaman vuosikymmenen aikana on tehty työtä heidän maineensa ja kunniansa palauttamisen hyväksi. Monet lotat eivät ehtineet sitä kylläkään kokea ja nähdä elämänsä aikana.

Laitan tähän vielä muutamia Lotta Svärdin kultaisia sanoja, joihin perehdyin Lottamuseossa käydessäni:

Jumalan pelko olkoon elämäsi suurin voima!

Opi rakastamaan maatasi ja kansaasi!

Aseta korkealle lotta-ihanteesi. Vain oikeamielisenä, puhtaana ja raittiina voit olla oikea lotta!

Muista menneitten sukupolvien työ. Kunnioita vanhuksia, he ovat tehneet enemmän kuin me!

Laitan ohessa muutaman sopimuskumppani mainoksen tuotteistaan tai palveluistaan!

*

Muista tämä hieno vaihtoehto nyt keväällä, kun on useita juhlia tulossa! Interfloran kautta voit välittää kukkia mihin päin tahansa Suomeen. Hiilijalanjälki on pienempi, kuin lähtisit autolla viemään. Katso ja klikkaa!

*

Katso, mitä kaikkea löytyy Vallilasta! Siellä on verhoja, mattoja ja muuta kodintekstiiliä. Näet samalla, mitä Eero on suunnitellut!

*

Katsopa, mitä kaikkea Offerilla tarjoaa! Sieltä löytyy lahjakortteja moneen eri lähtöön. Siellä on kaikkiaan 1500 eri diiliä! Katso kuvaa klikkaamalla sitä!