Tein ensimmäisen kuvapainotteisen blogin Mikkelistä noin viikko sitten. Siinä menin vanhojen valokuvien myötä kronologisessa järjestyksessä vanhimman ollessa vuodelta 1866 ja uusimman vuodelta 1899. Siihen mahtui jonkin verran paikallishistoriaa.

Jatkan vielä samaan tapaan 1900-luvun alun valokuvien käsittelyä. Sen jälkeen siirryn aihekohtaiseen paikallishistoriaan. Käyn silloin läpi esimerkiksi urheilua, kirkkoa, rautatietä, vesistöjä, kauppaa ja kaupunginosia käsitellen. Melkein 20 osa-aluetta taitaa tulla kaikkiaan.

Näköala Naisvuorelta

Tämä valokuva Naisvuorelta kuvattuna on aikaväliltä 1897-1917. Se on Kansallismuseosta peräisin. Takavasemmalla näkyy Tuomiokirkko. Vielä taaempana oikealla näkyy Maaseurakunnan kirkko.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä ja ne ovat merkitty *-merkillä”.

Upseerien rouvia

Tässä on Mikkelin Tarkkampujapataljoonan upseereiden rouvia ompeluseuraa viettämässä. Ajankohta on oletettavasti 1890-1900 vuosien välissä. Atelier Imatra on kuvan ottanut ja se on Museoviraston kokoelmista. Tuohon aikaan ei ollut monia kanavia tiedon vaihtoon, joten ompeluseurat ajoivat hyvin tuota asiaa. Eikä sieltä kannattanut olla poissa.

Saksalan saha

Saksalan sahan omisti Halla Oy. Tämä kuva on otettu 1900-luvun alkupuolella. Se on peräisin Kymenlaakson museosta.

Saksalan höyrysaha rakennettiin eräiden mikkeliläisten liikemiesten perustaman yhtiön toimesta vuonna 1889. Se oli Mikkelin vanhin saha. Alkuaan saha oli kaksiraaminen. Siihen hankittiin höyläkone ja valmistettiin erikoinen kuivaushuone. Kymmenisen vuotta sahan yhteydessä toimi puuseppäosasto. Taloudellisten vaikeuksien myötä sahalaitos myytiin vuonna 1903 Halla Oy:lle. Sahalla suoritettiin tuon jälkeen suuria uudistuksia. Koneita lisättiin ja lautatarha-alueelle järjestettiin rautatieraiteisto. Halla Oy:n lukuisten laivojen korjausta varten rakennettiin oma laivatelakka. Ukonilma poltti kesällä 1917 sahalaitoksen kaikessa kokonaisuudessaan.

Näkymää Hallituskadulta 1900-luvun alussa

Oikealla puolella on Kiurun ”kalkkikartano”. Se oli yksi vanhimpia Mikkeliin rakennettuja taloja, kunnes sen paikalle myöhemmin kohosi Suur-Savon toimitalo.

Mikkelin lyseo 1903

Tässä on komeaa Mikkelin lyseota. Se tuhoutui talvisodan pommituksissa. Ainoana aineellisena perintönä ehdittiin tästä koulusta pelastaa jykevät, rautarunkoiset ja kahdenistuttavat pulpetit. Ne saatiin sitten ottaa käyttöön vuonna 1942 valmistuneessa koulutalossa. Tämä kuva on Mikkelin lyseon 1872-1972 juhlakirjasta.

Mikkelin keskustaa Kaihunharjulta katsottuna

M.L. Carstens on kuvauttanut Mikkeliä vuonna 1907 Kaihunharjulta. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista peräisin.

Lääninhallituksen rakennus vuonna 1907

Tässä olemme kuvan myötä Mikkelissä Maaherrankadulla vuonna 1907. Kustantaja M.L. Carstens on kuvauttanut tämän näköalan. Kuva on Museovirastosta.

Tämän lääninhallituksen talon on suunnitellut arkkitehti Carl Ludvig Engel. Hänen töitään on paljon Helsingin Kruununhaassa Senaatintorin ja Kauppatorin tienoilla. Tämä rakennus valmistui vuonna 1843. Talon osoite on Maaherrankatu 10. Mainittavaa on, että myös Mikkelin keskustan asemakaava on Engelin laatima.

Puistonäkymää Mikkelistä

Tässä on edelleen M.L. Carstensin otattamaa valokuvaa Mikkelistä vuonna 1907. Tämä tunnettiin Mikkelin keskuspuistona tuohon aikaan. Kuva on Museoviraston kokoelmista.

Hotelli Karin

Vuonna 1889 valmistui arkkitehti W. Polonin piirtämä ”Hotel Karin”. Sen pistätti pystyyn neiti Karin Björkroos. Savon radan valmistuttua Karin oli katsonut sopivaksi ravintola- ja hotellipaikaksi aseman viertä. Siinä oli kaksi ravintolaa. Alakerrassa oli tavallista kansaa varten ja yläkerrassa hienompaa väkeä varten. Oli tietenkin myös majoitustiloja. Tämänkin kuvan on otattanut kustantaja M.L. Carstens vuonna 1907. Kuva on Museoviraston kokoelmista.

Mikkelin ortodoksinen kirkko

Mikkelin ortodoksinen kirkko on kuvassa vuonna 1908. Se rakennettiin vuonna 1906 Mikkelin Linnamäelle Pyhälle Yrjölle omistettuna. Se tunnettiin kansan suussa ns. Ryssän kirkkona. Kirkko rakennettiin venäläisen 5. tarkka-ampujarykmentin käyttöön. Vuoden 1917 jälkeen rakennus ei enää ollut käyttötarkoituksensa mukaisessa toiminnassa, vaan se toimi mm. ammusvarastona. Kirkko purettiin vuonna 1958. Oheinen kuva on M.L. Carstensin kuvauttama. Otos on peräisin Museovirastosta.

Postikortti vuodelta 1908

Tässä ollaan kuvan myötä Nikolainkadun ja Kirkkokadun risteyksessä. Kirkkokatu ei enää nykyisin yllä näin kauas ja Nikolainkatu on nyttemmin Porrassalmenkatu. Savilahdenkatu on tämä risteävä katu tänä päivänä tältä osin. Vasemmalla puolella on apteekki ja oikealla puolella on Mikkelin Osuuskauppa. Kuva on Mikkelin kaupungin museoista.

Mikkelin kirkko 1908

Mikkelin kirkkoa on kuvauttanut M.L. Carstens vuonna 1908. Kuva on Museoviraston kokoelmista.

Mikkelin lyseon voimistelijoita

Tässä on Mikkelin lyseon voimistelijoita 1910-luvun alussa. Vasemmalta alkaen Pekka Jalkanen, Kalle Pöyry, Artturi Nironen, Väinö Parkkinen, Elis Gulin, Heikki Hyyryläinen ja Justus Ripatti. En tiedä, tuliko kenestäkään hyviä voimistelijoita. Hirvensalmella vuonna 1892 syntynyt Justus Ripatti oli maamme toinen valtakunnansovittelija vuosina 1963-1965. Vuonna 1893 syntynyt Elis Gulin oli muun muassa Tampereen hiippakunnan piispa vuosina 1945-1966. Tämä kuva on Lyseon 100-vuotis historiikista.

Tässä on muutama mainos sopimuskumppaneiltani. Katso ja klikkaa kuvia!

*

Klikkaa kuva ja katso edullisia rengasvaihtoehtoja! Myös vanteet löytyy. Vertaile tiedossasi oleviin hintoihin. Kyllä kestää vertailun!

*

Tässä on vaatealayrityksen Lindexin hyviä tarjouksia naisille ja lapsille. Katso ja klikkaa kuvaa!