Elokuun alun mökkilomailun kolmantena kirkkokohteena vuonna 2023 minulla oli Lavia. Vierailin siellä 2.8. Kirkkoa sain ihailla vain ulkoa. En ollut katsellut aikatauluja, joten tulin sellaiseen aikaan, että se oli suljettu. Hautausmaata kiertelin kirkon edustalla tarkasti tutkien ja valokuvaten. Mökiltä matkaa tuli noin kymmenen kilometriä Lavian kirkolle. Siinä vaihtui sekä maakunta että paikkakunta tuon lyhyen ajamisen aikana. Sastamala vaihtui Poriksi ja Pirkanmaa Satakunnaksi.

Lavian kirkko elokuussa 2023

Lavian kirkko on tasavartinen ristikirkko, jonka materiaalina on käytetty puuta. Kirkko valmistui vuonna 1823. Muutama viikko käyntini jälkeen siellä vietettiin 200-vuotisjuhlia. Kirkon suunnittelijasta on kolme nimeä mainittu, mutta kyseessä on yksi henkilö. Nimet ovat Johannes Köykkä-Köhlström, Juha Köhlström ja Juha Köykkä. Hän valvoi myös rakennustyöt. Kirkko rakennettiin ilman lupia, mutta ne asiat hoituivat myöhemmin kirkon valmistuttua.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä ja ne ovat merkittyinä loppupuolella *-merkillä.

Toinen kuva kirkosta

Ulkokuvat olen ottanut kaikki itse, mutta muutama kuva sisältä on napattu kirkon esitteestä netistä.

Alttaritaulu – Kristuksen taivaaseen astuminen (nettikuva)

Lavian kirkon alttaritaulun on piirtänyt suosikkini Alexandra Frosterus-Såltin. Hän on tehnyt myös muun muassa Kerimäen, Ristiinan ja Karjalohjan kirkkojen alttaritaulut. Monta bongattavaa hänen työtään on näkemättä, sillä hän on tehnyt ainakin 68 alttaritaulua. Tämä Lavian teos valmistui vuonna 1907. Alexandra Frosterus-Såltin syntyi 6.12.1837 Inkoossa ja kuoli 29.2.1916 Vaasassa. Hän oli Suomen ensimmäinen naispuolinen piirustuskoulun opettaja. Tämän ohella hän toimi kuvataiteilijana.

Lavian kirkkoa sisältä (nettikuva)

Kirkkoon mahtuu 780 henkilöä. Kirkon penkit ovat restauroitu vuonna 2012. Kirkkoa on peruskorjattu muutoin vuonna 1976 ja 1985.

Urut (nettikuva)

Bror Axel Thulen on rakentanut kirkon ensimmäiset urut 1896 ja ne olivat 8-ääniset. Urut uusittiin 12-äänikertaisiksi vuonna 1918.

Yleisnäkymää Lavian hautausmaalta
Nälkävuodet 1866-1868

Muistopatsas nälkävuosien johdosta on pystytetty vuonna 1967. Tuossa plakaatissa alaosassa lukee, jotta noin 800 lavialaista kuoli nälkään vuosina 1866-1868.

Vuoden 1918 tapahtumien muistomerkki

Nimeltä on mainittu veljessodassa 1918 menehtyneitä henkilöitä tässä muistomerkissä.

Sankarihautamuistomerkki

Kuvanveistäjä Ilmari Virkkala on suunnitellut tämän muistomerkin ja koko sankarivainajien alueen vuonna 1949.

Sankarihautoja

Sankarihautarivistöjä Lavian hautausmaalla olen kuvannut 2.8.2023.

Karjalaan jääneiden muistomerkki

Lavian karjalalaiset ovat pystyttäneet tämän muistomerkin Karjalaan jääneiden vainajien muistoksi. Karjala-liitto suositteli näiden muistomerkkien pystyttämistä aikoinaan niille paikkakunnille, jossa oli paljon siirtolaisväkeä tullut.

Kukkaistutuksia

Kukkaistutuksia on tässä hautausmaan laidalla.

Minun vierailuni Lavian hautausmaalle kohdistui kirkon ympärillä olevaan. Tämän lisäksi on vuonna 1938 valmistunut myös Kappelihautausmaa, jossa on noin 2000 hautapaikkaa. Käymässäni kirkkotarhassa on 450 paikkaa ja kirkon laajennusosassa on 760 hautapaikkaa. Lavian sankarihautausmaata hoitavat yksityiset ja kansalaisjärjestöt vuoroviikoin kerrallaan.

Jatkan vielä kirkkobongaustani myös näiden blogien merkeissä. Viime kesän käynneiltä on vielä joitakin kirkkoja esittelemättä. Tämä on ihan kiva melko uusi harrastus.

Laitan muutaman yhteistyökumppanin mainoksen. Klikkaa kuvaa ja katso, jos sieltä löytyisi vaikka edullisia joululahjavinkkejä.

* *