Kahdeksatta kuvapainotteista blogia kirjoittelen postikorteista kolmen viikon sisään. Olen niin intoa täynnä, että meinaa mennä kortit sekaisin, kun niitä on eri puolilla asuntoa. Lajittelu on mukavaa puuhaa. Aion valokuvata kaikki postikortit ja laittaa niitä monin tavoin järjestykseen, niin tietokoneella kuin kenkälaatikoissa.

Jatkan edelleen sieltä 1900-luvun alkupuolelta näitä korttien esittelyjä. Nyt tuon näytille sen ajan pääsiäiskortteja ja onnittelukortteja, niin saamme kaikki vähän osviittaa siitä, mitä on ollut ennen ja mitä on nyt. Se menee vähän samaan malliin, kuin ainekirjoituksien aiheet Mikkelin lyseossa 1960-1970 luvulla. Esimerkiksi Liikenne ennen ja nyt, Maanviljelys ennen ja nyt jne. Pitäähän sitä olla vertailupohjaa!

Aloitan pääsiäiskorteilla esittelyn. Pupujussit ovat olleet enemmistönä eläinkunnasta näissä alkuaikojen pääsiäiskorteissa. Suomen kirjakauppoihin tuotiin postikortteja enimmäkseen Saksasta ja Ruotsista. Myös Venäjältä tuotiin jonkin verran. Näistä ei vielä näy piirtäjien signeerauksia.

Pääsiäiskortti 29.3.1901

Neiti Ingeborg Bergroth Brunnsgatan 9 eli Kaivokatu 9 osoitteessa Helsingissä on saanut tämän postikortin sisareltaan Eviltä Strassburgista. Fröhliche Ostern on saksaa ja tarkoittaa Hyvää pääsiäistä.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä ja ne ovat merkittyinä loppupuolella *-merkillä.

Pääsiäiskortti 10.4.1903

Pankinjohtaja Birger Wegelius Kuopiossa on saanut tämän pääsiäiskortin, jossa noita-akat kesken lennon alkavat ryystämään kahvia. Ennen vanhaan sanottiin, että kahvi kannattaa ryystää tassilta. Toinen juokoon kupista ja toinen tassilta. Kortti on lähetetty Helsingistä.

Pääsiäiskortti 10.5.1905

Olen joskus miettinyt, miksi usein kaikkia jäniksiä kutsutaan pupujusseiksi. Jos jänis istuu maassa torkkuen, niin kuinka sen erottaa, kumpi se on. Tämän kortin on saanut neiti Aino Pulkkinen kummiltaan Katariinankadulle Wiipuriin vuonna 1905. Tässä on serenadi Tipulle!

Pääsiäiskortti 2.3.1907

Neiti Lotta Rinne on saanut Kalliossa Kolmannelle linjalle tämän postikortin.

Pääsiäiskortti 18.4.1908

Tämän kohopainetun pääsiäiskortin on saanut Fanny Uusilehto Albertinkadulle Helsinkiin. Fanny on saanut usein kortteja aiemminkin. Nimi on nyt vaihtunut Nylundista Uusilehtoon. Nimien suomentamista tapahtui tuohon aikaan paljon. Affe on tämän kortin lähettänyt. Se on painettu Saksassa.

Pääsiäiskortti 8.3.1909

Neiti Ingeborg Vanhassa Waasassa on saanut tämän pääsiäiskortin vuonna 1909. Siinä on usalaiset postimerkit. Kortti on leimattu Bostonissa. Kaksi tipua ihmettelee, miten kolme kaveria on onnistunut menemään puun oksalle. Eihän aikuisetkaan kanat osaa lentää! Kortti on painettu Saksassa.

Pääsiäiskortti ilman vuosilukua

Ester Gottstein on lähettänyt neiti Hilda Jakobovitschille tämän pääsiäiskortin. Annegatan 3 Helsingissä on ollut osoite.

Rakastunut – pääsiäiskorttina toiminut hyvin

Neiti Hilda Jakobovitsch Helsingissä on saanut tämänkin kortin, jossa iloista pääsiäistä toivottaa Natalia. Tämä kortti on painettu Tukholmassa.

Onnittelukortti vuonna 1908

Tämä kohokuvioitu onnittelukortti on vailla muita merkintöjä, kuin edessä on.

Onnittelukortti 12.5.1908

Neiti Lotta Rinne on saanut Neljäs linja 20 osoitteeseen Helsingissä onnittelukortin.

Onnittelukortti 12.5.1908

Kyllä Lottaa on muistettu, kun hän jo tässä koosteessani saa jo kolmannen kortin. Nyt tarkentuu jo, että ovinumero on 40 osoitteessa Neljäs linja 20 Helsingissä. Onko Sulo Salmelin ollut kustantaja tai kortin myyjä, sillä hänen nimensä on mainittu taustapuolella painettuna. Nimipäiväonnittelut on toivottanut Mimmi.

Onnittelukortti 15.6.1908

Neiti Maiju Niemi on saanut tämän nimipäiväonnittelun Fannilta Ylistaroon. Kortti on käsipostilla toimitettu ja se on kohopainettu.

Onnittelukortti 19.11.1909

Neiti Lotty Rinne on saanut postikortin siskoltaan, joka kiitteli hauskasta kortista. Kortti on liikkunut 10 kopeekan punaisella postimerkillä jälleen Neljännelle linjalle stadiin.

Onnittelukortti 8.11.1909

Tässä on vähän sutattu postikortti, jossa toivotetaan neiti Kerttu Kekonille Lahteen Yhdyspankkiin sydämellinen onnittelu. Pippe on kortin lähettänyt Porvoosta.

Sydämellinen tervehdys

Neiti Hilda Jakobovitsch on saanut jälleen postia Annegatan 31 osoitteeseen Helsingisssä. Salaperäinen lähettäjä on ollut kyseessä. Kortissa ei näy päiväyksiä, mutta taustan osoitekenttä ja muut asettelut kertovat, että kortti on 1900-1910 väliltä. Se on kulkenut käsipostissa.

Gratulis

Fanny Sundell on saanut tämän kortin käsipostissa. Anna on kortin hänelle toimittanut.

Tulevia postikorttiaiheita pyörii päässäni jo useita. Paikkakuntakorttien esille tuominen kiinnostaa kovasti, koska niitäkin minulle on viime aikoina kertynyt melko mukavasti. Laskin, että yli 200 nimikettä löytyy jo, jossa on myös paikkojen nimiä, eikä pelkästään kuntia ja kaupunkeja. Olen myös saanut jo kuvatuiksi Jenny Nyströmin, Marjaliisa Pitkärannan, Arnold Tilgmannin, Eeli Jaatisen, Omppu Omenamäen ja Martta Wendelinin kortteja niin paljon, että kustakin voi tuoda runsaasti piirroksia näytille postikorttien muodossa.

* Offerillan kautta voit hankkia lahjakortin lähiseudun yrityksestä moneen eri käyttötarkoitukseen. Klikkaa kuvaa ja katso!

*

Tässä tulee suorat linkit muutamiin edellisiin blogeihini: