Ulkomailta Suomeen myyntiin tulleissa postikorteissa oli vuosisatojen 1800 ja 1900 vaihteessa usein ihmisiä kuvattuna ja myöhemmin myös piirrettynä. Tässä postikortteja käsittävässä blogissani tuon esille tuon ajan naisia. Nämä melkein kaikki ovat poseerauskuvia. Suomeen tuotiin eniten kortteja Saksasta ja Ruotsista. Niitä tuli myös Amerikasta ja Venäjältä ennen kuin niitä kotimaassamme alettiin painaa.

Tässä postikorttikoosteessa nähdään ladyjen ohella myös vaate- ja kampaustyyliä alkaen vuodesta 1906. En ole mikään muotiasiantuntija, mutta arvelen, jotta näillä eväillä pärjättäisiin hyvin vielä tänäkin päivänä. Ehkei tarvitse mennä Pariisiin näyttäytymään, vaan esimerkiksi täällä Järvenpäässä menisi hyvin läpi nämä asusteet ja kampaukset. Luonnollinen kauneus ilman meikkejä antaa näille yli sata vuotta sitten kuvatuille naisille vielä ihan ylimääräisen plussan.

Aloitan ensimmäisen postikorttikuvan myötä traagisella tapahtumalla, joka koskettaa kuvassa olevaa kaunista muusikkoa.

Saksalainen sopraanolaulaja Reta Walter

Reta Walter oli nuoruudestaan huolimatta jo kuuluisa oopperalaulaja Saksassa. Hän syntyi vuonna 1885 ja hän kuoli 5.10.1906 Berliinissä. Hänet on haudattu Augsburgiin.

Reta joutui kotonaan Berliinissä entisen poikakaverinsa mustasukkaisuuden uhriksi. Karl August Hesse oli kuvitellut, että Reta olisi menossa kihloihin espanjalaisen tenorin Juan Raventosin kanssa. Herra Hesse oli mennyt Ritan asunnolle tavoittaakseen Raventosin hänen luotaan. Tämä oli kuitenkin samaan aikaan sairaalassa. Tällä käynnillä Hesse kuitenkin katkeroituneena oli ampunut Retan ja tehnyt sen jälkeen itsemurhan.

Tämä ei ole varmastikaan ollut vielä tapahtunut ennen kuin Fanny Uuslehto Helsingissä oli saanut tämän postikortin.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä ja ne ovat merkittyinä loppupuolella *-merkillä.

Postikortti 29.7.1907

Lämpimiä terveisiä on Hilja lähettänyt Nurmijärveltä tämän postikortin myötä Fanny Uuslehdolle Erottajalle Helsingissä. Kun niin julkisesti on teksti ollut postikortissa luettavissa jo 117 vuotta sitten, niin minäkin uskallan kertoa, mitä Hilja Fannylle kirjoitti sieltä maalta: ” Fanny hyvä. Kiitos viimeisestä! Kuinka Sinä olet voinut? Onko ollut hauskaa J.M. kanssa? Minä tulen jo pian Helsinkiin. En viitsi olla enää kauan täällä. Oletko nähnyt yhtään sitä äksääni? Käyttekö vielä yhtä usein Kaivopuistossa? Täällä tuntuu niin kovin yksinäiseltä, mieluummin olisin siellä. Hyvästi. Voi mitä paraiten” Hilja

Postikortti 2.3.1908

Fanny Uusilehto on tämänkin kortin saanut. Nyt on osoitteena Albertinkatu 7. Tässä neitokainen kantaa kukkakoria pitkä keppi kädessään. Vieläköhän mahtaisi tämänlaisia kenkiä olla markkinoilla?

Postikortti 9.5.1908

Neiti H. Jakobovitsch on saanut Littoisten asemalle tämän kortin Helsingistä keväällä 1908. Tässä on mielestäni harvinaislaatuinen kuva näiden muiden joukossa, kun tässä maljaa nostetaan. Mitä muuten SKÅL tarkoittaa? Sitä eivät kaikki tiedä, joten kerron, mitä minä olen kuullut sen merkitsevän. S on skönhet eli kauneus. K on kärlek eli rakkaus. Å tarkoittaa många ålder eli pitkää ikää. L on lycka eli onni.

Postikortti 26.12.1908

Tässä on lapsi päässyt sylkkyyn. Neiti H. Jakobovitsch on tämänkin kortin saanut, kuten edellisenkin. Osoite on sama eli Littoisten asema. Tekstiä on paljon ruotsin kielellä kirjoitettuna. Tämä oli tuohon aikaan ainoa väline vaihtaa viestejä eri paikkakunnilla olevien ihmisten kesken. Puhelinta ei ollut kuin harvoilla ja valituilla eikä verkostokaan ollut kuin paikkakuntakohtaista alku aikoina.

Postikortti 11.11.1911

Töff töff sanoi auto jossakin vaiheessa, kun se oli ensin veivattu käyntiin. Neiti Hilda Jakobovitsch on nyt saanut postikortin Helsinkiin Annegatanille. Tämän on sisar kirjoittanut vanhahtavalla ruotsilla ja pienellä tekstillä. Auto oli harvinaisuus tuon ajan Suomessa niin kuin puhelinkin.

Postikortti 3.9.1912

Toimittaja Ossian Ansas on saanut Vaasaan Pohjalainen-lehteen tämän postikortin. Tässä F.A. kirjoittaa seuraavaa: ” Kiitos finansseista! Lähden torstaina tai perjantaiaamuna Vilppulaan elämää etsimään. Ilma on kolea lämmin, mutta aurinko on poissa. Terveisin!”

Postikortti 27.12.1912

Tässä on Lady nukahtanut. Ehkä ollaan muodin mukaisissa asusteissa, koska postikortti on painettu Pariisissa. Onko röyhelöinen pitsi tullut muotiin? Neiti F. Nylund on saanut tämän kortin Fredrikinkadulle Helsinkiin. A.L. kirjoittaa:” Tervehdys täältä Turusta. Pian käyn tervehtimässä teitä.”

Postikortti 27.11.1913

Miss Annu Karvonen on saanut tämän postikortin Keuruulle. Se on laitettu Härmästä ja tekstiosa on kirjoitettu ilman mitään välimerkkejä. Laitan siihen itse pisteet ja pilkut. Se kuuluu näin: ” Hyvää päivää Annu! Ilmoitan, että teillen tuli tänään Ameriikasta kirje ja valokuvia ja tulee myöskin joululahja kans, mutta ei se ole vielä tänne saapunut. Ja eikä sieltä kuulu mitään erityistä. Terveitä sanovat olevansa ja voivansa muutenkin hyvin hyvästi. Nyt näitä piirtää Liri ja N. Hakala.”

Postikortti 11.10.1914

Tämän postikortin on saanut herra Sigurd Egeberg Imatralle. Teksti on ruotsia ja on seuraava: ” Min lilla snälla Sigurd! Gratuleras hjärtligt med många helsningar af Hans. Helsa mamma.” Kortti on lähetetty Wiipurista.

Sadan vuoden takaa on tämäkin kortti

Tässä ei näy ajan määritystä, sillä kortti on käsipostissa varmaankin tiputettu luukusta. Taas on kortissa ruotsinkielinen teksti, mutta osaan sen jotenkin referoida. ” Kiitos tanssista! Minä toivon, että sinä annat anteeksi, kun en hakenut sinua ensimmäiseen valssiin, mutta nythän me voimme tanssia jatkuvasti. Minä toivon, että minulla on kunnia tulla saattamaan kotiin sinut.” Ei ole merkitty kortin saajankaan nimeä.

Kortti opettajalle

Opettajatar Laura Niemi on saanut tämän postikortin Ylistaron Kuivilankylässä käsipostina. On ollut varmasti jokin juhlan aihe, koska lukee, että toivoo Paavo Viita.

Välitän tässä linkit edellisiin tällä blogipohjalla kirjoitettuihin teksteihin ja laitettuihin kuviin:

* *