Tuon nyt näytille sotilaskortteja kokoelmastani. Näiden piirtäjä on monitoimimies Arnold Tilgmann. Myöhemmässä vaiheessa esittelen hänen tuotantoaan lisää muiden alueiden piirroksilla. Erikoisesti joulu- ja pääsiäiskortteja minulla on runsaasti hänen piirtämänään.

Arnold Gotthard Tilgmann syntyi 12.9.1902 ja kuoli 18.1.1978. Hän syntyi Sveitsissä. Isä oli liikemies Herman Hildor Tilgmann ja äiti Alma Matilda Sjöblom. Arnold kävi viisi luokkaa lyseota. Sen jälkeen hän opiskeli Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa 1920-1922 välisenä aikana. Hän opiskeli myös Helsingin musiikkiopistossa vuosina 1925-1928. Näistä opinnoista muotoutui sitten elämäntyö. Arnoldista tuli oopperalaulaja, kuvittaja, liikemies sekä mainos- ja pilapiirtäjä. Talvisodan jälkeen hän perusti taidekustantamo Oy Paletti Ab:n, joka julkaisi postikorttien lisäksi myös lasten kirjoja, pelejä, värityskirjoja yms.

Nämä esille tuodut sotilaat ovat huumorilla höystettyjä mielikuvitushahmoja. Tässä osiossa en tuo esille tipuja ja ankkoja, jotka myös esiintyvät Arnold Tilgmannin korteissa sotilasvarusteissa.

Maija ja Kalle

Arnoldin piirroshahmot Maija ja Kalle esiintyvät tässä blogissa monta kertaa. Paletti on julkaisut ihan oman sarjan heille. Monet näistä esille tulevista korteista ovat liikkuneet kenttäpostissa. Talvi- ja jatkosodan aikana kenttäposti oli tarkan valvonnan alaisena. Lähetyksiin ei merkitty osoitteita, jotteivat ne paljastaisi yksiköiden sijaintia joutuessaan vääriin käsiin. Jatkosodan aikana lähetettiin vuosittain 64-126 miljoonaa kenttäpostilähetystä.

Tämän postikortin on saanut rouva Margaretha Granvik Rauhankatu 3 osoitteeseen Kruununhaassa Helsingissä. Sen on lähettänyt aviomies 14.11.1943 sieltä jostakin.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä ja ne ovat merkittyinä loppupuolella *-merkillä.

Postikortti 22.3.1944

Tämä on Paletin sarjasta Kesäsotilas. Rouva Astrid Grönroos Viipurinkadulta Helsingistä on saanut tämän. Titti kiittelee kaikista paketeista, mitä Ani on lähetellyt hänelle.

Postikortti 9.11.1943

Maija ja Kalle tapaavat pitkästä aikaa. Suudelma on sen mukainen, ei mikään pieni poskipusu. Tämän kortin on jälleen saanut Margaretha Granvik Rauhankadulle Krunikkaan. Yhden miespolven jälkeen itse aloitin työt Rauhankatu 17 osoitteessa Kansallisarkistossa reilu 62 vuotta tämän kirjeen liikkumisesta. Kortissa on mielenkiintoista tekstiä pienellä kirjoitettuna ja ruotsin kielellä. Olen itse lukenut jonkin verran sotapäiväkirjoja, joiden kautta pääsee autenttisesti mukaan pienessä määrin rintamalle. Isäni kaksi veljeä Viljo ja Emil eivät koskaan palanneet sieltä jostakin. Näitä postikortteja lukiessa käy mielessä, kuinka on mahtanut käydä näiden korttien lähettäjille. Jos olette kiinnostuneita sotapäiväkirjoista, valokuvista ym. Suomen sotiin liittyvistä, niin käykää netistä tutustumassa mahtavaan tietokantaan www.sotasampo.fi sivuilla.

Postikortti 5.9.1941

Tämä on Paletin Sotilassarjaa. Tämän postikortin on saanut rouva Aino Tamminen Ähtäriin. 3.9.1941 poika Aimo kirjoittaa: ”R.Ä. Siitä P:n matkasta tuli kuitenkin tosi. Nyt olen jo paluumatkalla junassa Pieksämäellä. Hidasta tämä matkan teko nyt on, kun täytyy kiertää näin kaukaa. Kovasti mielenkiintoinen matka. Paljon olen nähnyt uutta. Kirjoitan pian kuulumisia. Tänään minun olisi pitänyt olla työssä, mutta tuli pieni keskeytys Liskelässä ( on Karjalankannaksella Raudussa, minun lisäys) ja junamme myöhästyi. Sydämellisin terveisin Aimo.”

Maija ja Kalle jälleen

Tämän Arnold Tilgmannin piirtämän postikortin on saanut neiti Lea Alenius Franzeninkadulle Kallioon Helsinkiin. Se on lähetetty Savonlinnasta. Tauno kirjoittaa olevansa käymässä Savonlinnassa. Hän ihmettelee, jotta onko Lea saanut hänen kirjeitään ollenkaan, kun ei ole vastannut.

Sotamatti

Tämä Arnoldin piirtämä kortti kuuluu sarjaan Sotamatti. Tämä on kulkematon. Olin itse armeijassa vuosina 1973-1974. Tästä muistui mieleeni marssilaulumme Raukin ajalta Karkialammelta. Se kuului jotenkin näin: ”Minä Matti olen tässä maailmassa, vaikka varreltani matala. Ei iloa itkuksi muuttaa voi, tämä kohtalo katala. Olen tukitappaja ja me ammutaan kovilla jne.” Olin Panssarintorjuntakomppaniassa ja me kuuluimme tukikomppaniaan, jossa oli myös Kranaatinheitinkomppania ja Viestikomppania.

Maija Kallen sylissä 8.3.1944 kortissa

Rouva Margaretha Granvik on saanut jälleen postikortin rintamalta. Osoite on Rauhankatu 3 lokaali 7 Helsinki. Kenttäpostissa on tämäkin liikkunut niin kuin useat muut esittelemäni kortit tässä blogissa. Kortti on ruotsiksi kirjoitettu. Alku on min älskade ja loppu din egen.

Arnold Tilgmann vuonna 1938

Tässä kuvassa on Arnold Tilgmann piirtämässä. Viljo Pietinen on valokuvan ottanut vuonna 1938. Kuva on Museoviraston kokoelmista peräisin.

Kenttäpostia 8.4.1942

Suksilla sujuu eteneminen paremmin kuin syvässä lumessa kahlaaminen. Tämän kortin on saanut faktori Verner Vuorsalo Uuden Suomen toimitaloon Helsinkiin. Postikortti kuuluu Paletin Talvisotilas-sarjaan. Lähettäjä on kersantti R. Jalo.

Sotilaskortti 24.7.1944

Kenttäpostia on tullut jälleen. Kortin saaja on Rauhankadulta Helsingistä nimenä tutuksi nyt tullut Margaretha. Tämä on jo hänen neljäs saatu kortti tässä blogissa. Postikortissa saamme nähdä, että Kallesta on tullut joukkueenjohtaja. Hänellä on vänrikin ruusuke kauluksessaan.

Sotilasjoulu-sarjaa

Reservin sotamies Karl M. Stenroos on saanut kenttäpostia Jokelan Osuuskaupalta Pirkko Heinoselta sekä äidiltä ja isältä 16.12.1941.

Talvisotilas 2.4.1943

Nokkela sotamies on saanut vetoapua. Neiti Tytti Kannisto on saanut tämän Paletin painaman Talvisotilas-kortin Tehtaankadulle Helsinkiin. Stig kirjoittaa kovasti ajatelleensa rakasta Tyttiä.

Sotilasjoulukortti 15.12.1941

Neiti Ida Jääskeläinen on saanut kenttäpostia Sofianlehtoon Havainto- ja vastaanottokotiin Helsingissä. Jääkäri Hannes Nieminen on hänelle tämän kortin myötä toivottanut myös hyvää uutta vuotta.

Tässä olivat tällä erää Arnold Tilgmannin piirtämät kortit. Näitä on tulossa jatkossa lisää muista aiheista.

Laitan tässä linkit edellisiin blogeihini tässä Arimon blogi-pohjassa:

Voit käydä kurkistamassa www.blogit.fi sivuilta muitakin Suomessa kirjoitettuja blogeja. Sieltä löytyy laajasti kirjoituksia monilta eri alueilta. Mulla on vielä Arimon blogin lisäksi kirjoitelmia nimillä Mannari ja Jäken tallaaja. Mannarissa löytyy Helsinki-aiheisia paikallishistoriaa käsittäviä kuvia, urheilua, kulttuuria ym. Jäken tallaajassa löytyy monilta eri aloilta artikkeleita, joihin en ole laittanut mainoksia.

* * *