Jatkan kotimaisten postikorttien tekijöiden esittelyä ja samalla tuon näytille kultakin yhden kortin omasta kokoelmastani. Tuon tarjolle 12 piirtäjää. He ovat tällä kertaa Oskar Elenius, Inga Fagerholm, Hjalmar Hagelstam, Sanny Hagelstam-Federley, Frans Hautala, Werner Holmberg, Eeli Jaatinen, Aapo Kangasmaa, Leonard Kusmin, Kirsti Liimatainen, Etel Raivio ja Vihtori Ylinen.
Tekijät ja kortit eivät ole missään erikoisessa suosituimmuusjärjestyksessä, vaan ryhmittely tulee ihan sen mukaan, että lajittelutyötä tehdessäni nämä ovat nyt viimeksi tulleet esille. Järjestelyn lisäksi olen samassa yhteydessä kuvannut korttini helpottamaan niiden tulevaa käyttöä.

Tämän ensimmäisen postikortin on piirtänyt Oskar Elenius. Hän syntyi 16.5.1884 Valkealassa. Hän oli opettaja ja taidemaalari. Hän opiskeli Taideteollisuuskeskuskoulussa vuosina 1904-1907 ja sitten Suomen taideyhdistyksen piirustuskoulussa vuosina 1906-1907. Ensiksi mainittuun kouluun hän pääsi opettajaksi vuonna 1920 toimien siinä vuoteen 1930. Hän opetti myös työväenopistossa 1929-1930. Vuodesta 1930 alkaen hän toimi johtavana opettajana maalariammattikoulussa. Oskar Elenius kuoli 20.6.1965 Helsingissä.
Tämä postikortti on kulkenut Törnävältä Helsinkiin rouva Josephine Erwastille Malminrinteeseen. Kortin on lähettänyt Bielo. Neito veneessä saa kuulla viulun soittoa.
Blogini ”sisältää mainoslinkkejä ja ne ovat merkittyinä loppupuolella *-merkillä.

Tämän postikortin on piirtänyt Inga Fagerholm omaa sukuaan Helander. Hän on syntynyt vuonna 1911 Oravaisissa. Hän oli taidemaalari, kuvittaja, postikorttitaiteilija ja paperinukkemestari. Hän oli Taideteollisuuskeskuskoulussa vuosina 1924-1932. Hän on tehnyt yli kymmenen omaa lastenkirjaa ja sen päälle hän on kuvittanut muiden tekemiä. Hänen aktiivinen kuvittajauransa kesti kymmenisen vuotta.
Tässä Ingan piirtämässä postikortissa on tyttö, ruusut ja leppäkerttu. Kortti on liikkunut 19.11.1948. Sen on saanut rouva Hulda Långstedt Kirkkonummella. Sydämelliset onnittelut on hänelle lähettänyt nimipäivän johdosta Mikael.

Hjalmar Hagelstam on tämän postikortin piirtänyt. Hjalmar syntyi 13.4.1899 Nurmijärvellä. Hän oli taidemaalari ja graafikko, kuvittaja sekä lavastaja. Hän toimi myös Vapaan taidekoulun opettajana vuosina 1938-1940. Samoihin aikoihin hän kirjoitteli myös taidearvosteluja Svenska Pressen-lehteen. Monipuolinen Hagelstam toimi myös mainos- ja pilapiirtäjänä. Hän opiskeli Helsingin yliopiston piirustussalissa vuosina 1918-1923. Myös Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa hän suoritti taiteen opintoja. Ulkomailla hän opinnon neljä vuotta Pariisissa ja myös Italiassa vuonna 1929. Hjalmar oli sotilasarvoltaan kornetti eli se vastasi lähinnä vänrikkiä. Hän haavoittui 1.9.1941 ja kuoli kolme päivää myöhemmin Uudellakirkolla.
Tämä Hjalmar Hagelstamin piirtämä postikortti pikkuisesta lotasta on liikkunut 24.12.1918. Sen on saanut neiti Fanny Lehtinen Castreninkatu 10 osoitteeseen Helsingissä. Sandra on sen lähettänyt ja hauskaa joulua siinä toivottanut.

Sanny Hagelstam-Federley syntyi 23.5.1868 Helsingin maalaiskunnassa. Hän oli taidemaalari ja kirjailija. Hän kirjoitti ruotsin kielellä. Hänen aviopuolisonsa oli Alex Federley. Sanny kävi Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulun vuosina 1885-1889. Hän teki taiteen merkeissä opintomatkan Pariisiin vuonna 1900. Sanny Hagelstam-Federley kuoli 27.11.1932.
Oheisen postikortin on saanut käsipostissa Tyyne Koivunen. Iloista iltaa on toivottanut O.S. Postikortissa on öinen rantamaisema.

Tämän postikortin on piirtänyt Arvo Fredrik Hautala. Hän syntyi 11.8.1895 Tuusulassa. Elinaikansa hän enimmäkseen vaikutti Vaasassa ja Helsingissä. Frans Hautalan kuuluisimpia töitä on Petäjäveden kirkon alttarimaalaus. Sen nimi on Jeesus siunaa lapsia ja se valmistui vuonna 1928. Hautala opiskeli Ateneumissa ja ryhtyi sen jälkeen vapaaksi taiteilijaksi. Hän spesialisoitui maisemien kuvaajaksi, mutta harjoitti myös muotokuvamaalausta. Vaasasta Helsinkiin Hautala muutti vuonna 1938. Siellä hän kuoli olympiavuonna 1952 elokuun 19. päivänä.
Oheinen postikortti on Kuvataiteen painama. Se ei ole liikkunut. Pihapiirissä on lapsia ja kanoja idyllisessä maalaismaisemassa.

Gustaf Werner Holmberg syntyi 1.11.1830 Helsingissä. Hän kävi Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulua vuosina 1842-1852. Jo seuraavana vuonna hän muutti Saksaan Düsseldorfiin. Hän asui ja työskenteli siellä varhaiseen kuolemaansa saakka. Holmberg tunnetaan romanttisista maisemamaalauksistaan. Holmbergia kutsuttiin 28-vuotiaana Weimarin taideakatemian professoriksi, mutta hän kieltäytyi tehtävästä. Jo ennen kuin keuhkotauti mursi hänen terveytensä, hän aavisti kuolevansa nuorena. Hän kuoli 24.9.1860 Düsseldorfissa 29 vuotiaana.
Oheinen postikortti kuvaa erään tiedoston mukaan maantietä Hämeessä. Itse luulen kyseessä olevan hämäläisen härkätie, joka lasten loruissakin mainitaan. Oheinen kortti on liikkunut 25.12.1912. Se on siis tehty jonkin Wernerin maalauksen pohjalta kuvattuna. Neiti Anna Kanerva Aurakatu 13 osoitteessa Turussa on saanut tämän postikortin. Sen on lähettänyt Lydia. Kortti on painettu Lübeckissä.

Tämä kesäinen postikortti veneilevästä nuoresta parista on Eeli Jaatisen piirtämä. Hän syntyi 10.12.1905 Tampereella. Hän oli taidemaalari, kuvittaja ja pilapiirtäjä. Hän opiskeli Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa. Siellä oli hänen aikanaan opettajana Eero Järnefelt. Jaatisen 1940-luvulla maalaama suojelusenkeliä ja kahta lasta kuvaava maalaus on levinnyt aikanaan tauluna lukuisiin suomalaiskoteihin. Minulla on Jaatisen piirtämiä postikortteja sen verran monta, että teen hänestä vielä aivan oman bloginsa. Eeli Jaatinen kuoli Helsingissä 24.11.1970.
Oheinen idyllinen postikortti järveltä veneineen ja lumpeen lehtineen on kulkematon. Se on piirretty vuonna 1948. Kortti on Kuvataiteen kustantama ja painama.

Taidemaalari Alvar Edvard (Aapo) Kangasmaa syntyi 22.7.1883 Lahdessa. Hänen aiempi sukunimensä oli Hedman. Aapo opiskeli Taideteollisessa keskuskoulussa vuonna 1900 ja Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa vuosina 1900-1901. Myös Helsingin yliopiston piirustussali tuli hänelle tutuksi opintojen kautta. Aapo Kangasmaa kuoli Helsingissä 27.7.1951.
Oheinen kortti on liikkunut syyskesällä Antrean kirkonkylään. Se on osoitettu poikanen Jorma Wegeliukselle. Sen on postannut Helsingistä isä. Postikortissa pojat ovat onkimassa laiturilta käsin. Äidillä on pikkuinen lapsi sylissään.

Leonid Kusmin on tämän postikortin piirtänyt. Hän on käyttänyt taiteilijanimeä A. Haapala ja Haapanen. Leonid Kusmin oli venäläissyntyinen taidemaalari. Hän syntyi Roslavissa vuonna 1891 ja kuoli vuonna 1951 Helsingissä. Leonid oli kuvanveistäjä ja taiteilija. Taiteellisia opintoja hän sai Pietarin taideakatemiassa aikanaan. Helsinkiin hän muutti vuonna 1926.
Oheinen postikortti on liikkunut 5.3.1933. Kortin on saanut neiti Laila Malmström Ahmoon Karkkilassa. Annikki on hänelle lähettänyt onnittelut. Naisella ei ole hädän päivää, kun kilpakosijoita riittää.

Tämän kortin on piirtänyt Kirsti Liimatainen. Minulla on hänen korttejaan sen verran, että teen hänestä myös aivan oman blogin niin kuin mainitsin tekeväni Eeli Jaatisestakin. Kun olette hautausmailla nähneet Karjalaan jääneiden muistomerkin, niin se on todennäköisesti Kirstin suunnittelema. Hän teki Karjala-liitolle viisi luonnosta, jonka pohjalta on Suomessa tehty useita veistoksia.
Oheisessa kortissa mummo lueskelee Raamattua. Kortti on liikkunut 21.12.1944. Tämän postikortin on saanut maisteri Tytti Kannisto Tehtaankadulle Helsinkiin. Sen on Raija Orivedeltä lähettänyt.

Oheisen kortin piirtäjä on Et(h)el Viola Raivio omaa sukuaan Lindberg. Hän syntyi 8.5.1905 Helsingissä. Taiteilija Etel Raivio piirsi satoja postikortteja. Hän signeerasi ne alkukirjaimin E.R. tai sukunimellä Raivio. Tämä uuden vuoden kortti ruotsin kielellä on kulkematon. Piirrosaiheen on Etel saanut varmasti Lapista.

Viimeisenä on 12 kuvataiteilijan esittelyssä Vihtori Johannes Ylinen. Hän syntyi 28.3.1879 Yläneellä. Taiteen opinnot hän aloitti ylioppilaaksi valmistumisensa jälkeen Turun piirustuskoulussa syksyllä 1897. Myöhemmin opinnot jatkuivat Taideyhdistyksen piirustuskoulussa Helsingissä. Siellä hän tapasi tulevan vaimonsa Saima Tigerstedtin. Yhdessä he kävivät hää- ja opintomatkalla Pariisissa. Vihtori Ylinen tunnetaan ennen kaikkea hänen Rauma-aiheisista maalauksistaan. Hän kuvasi maalauksissaan myös maaseutua ja maisemia eri puolilta Suomea. Vihtori kuoli 11.5.1953 Yläneellä.
Tämän postikortin on saanut herra Otto Rimppi Vuorikatu 18 osoitteeseen Helsingissä. Helmi on sen lähettänyt Uusikaupungista.
Tässä on viimeisimmät postikorttiblogini:
- Suomalaisia kirkkorakennuksia postikorteissa
- Lisää kotimaisia postikorttitaiteilijoita
- Terveisiä Kotkasta postikorttien kautta
- Kotimaisia postikortin tekijöitä neljännen kerran
- Suomalaisia postikortin tekijöitä kolmannen kerran
Laitan joitakin mainoksia sopimuskumppaneiltani. Käy katsomassa, mitä heillä on tarjolla!
*Onnipyörällä on Suomen laajin valikoima sähköpyöriä. Käy kurkistamassa! Kevät keikkuen tulevi ja sitten pääsee kunnolla fillaroimaan!
*Kurkista klikkaamalla Finlaysonin tuore vaatteiden kevätmallisto!
*Kokeilepa tehdä apteekkihankintoja verkkokaupasta tämän linkin kautta! Ostot voi tehdä kaikessa rauhassa. Hinnat ovat edullisempia kuin kivijalkamyymälöissä. Olen sen itsekin kokenut jo monta kertaa. Klikkaa kuvaa ja katso tuotteita ja niiden hintoja! Ne mukautuvat markkinoiden tilanteeseen siten, että ne ovat myös muiden verkkokauppojen hintoja edullisimpia seurannan ansiosta. Voit tilata myös reseptilääkkeet vaivattomasti kotiovellesi!
Yksi kommentti
Kiitos mielenkiintoisesta esittelystä, kyllä olivat postikortit aikoinaan viehättäviä. Jään odottamaan lisää.