Olen tehnyt Martta Wendelinistä jo aika monta blogia. Pidän hänen postikorteistaan ja muutenkin Martta on ollut kiinnostava henkilö. Martta Maria Wendelin syntyi Karhulassa 23.11.1893. Hänen isänsä oli sahanhoitaja Wilhelm Wendelin ja äiti oli Ida. Martta syntyi perheeseen neljäntenä lapsena kolmen pojan jälkeen. Kotipihalla oli tilaa leikkiä. He asuivat työnantajan omistamassa kahden perheen puutalossa kävelymatkan päässä isän työpaikasta. Pihalla oli kiva keinua, auttaa kasvimaalla, uittaa kaarnalaivoja puroissa sekä järjestää lettukestejä omassa leikkimökissä. Perheen kaikki lapset olivat innokkaita piirtelemään. Esikoinen Axel syntyi vuonna 1888, Yrjö 1891, Oiva 1892 ja Martta 1893. Satu- ja kuvakirjoja ei ollut, joten Martta piirsi satuhahmonsa ja päähenkilönsä itse ja keksi niille sitten omat tarinansa.
Olen käynyt Erkkolassa Tuusulan Rantatien varrella sijaitsevassa taiteilijakodissa useita kertoja. Monasti siellä on ollut Martta Wendeliniä käsittäviä näyttelyitä. Siellä on myös myynnissä hänen piirtämiään postikortteja Korttien talon uudestaan painamina. Myös Marttaa käsittävää kirjallisuutta on ollut tarjolla. Olen sieltä aika monta korttia ostanut. Nyt näytille tuomani kukkakortit ovat kaikki sieltä hankkimiani postikortteja, jotka eivät ole liikkuneet. En siis näe niistä postileimatietoja enkä niiden liikehdintää. Olen ostanut myös kirjoja, kuten esimerkiksi Päivi Ahdeoja-Määtän kirjoittaman Kultahiekkaa ihmisten poluille – Martta Wendelinin elämä. Kirja oli myynnissä siellä jo syksyllä 2023, mutta yleisessä jakelussa se oli vasta seuraavana vuonna. Olen tuosta kirjasta ottanut joitakin tietoja ja kuvia myös tähän blogiin.

Myöhemmin Martta sai oman kodin Annivaarasta Tuusulasta. Hän suunnitteli itse oman taiteilijakotinsa keskieurooppalaiseen tyyliin. Kanervala valmistui vuonna 1946. Oman kodin hoitaminen, perhe sekä monet tuusulalaiset ystävät olivat luomassa Martalle onnellista ja tyyntä vanhuutta. Hänet on haudattu Annivaaran kotinsa pihapiiriin. Martta ei ollut avioliitossa. Hän hoiti äitiään loppuun asti (hän kuoli juuri tämän oman asunnon valmistumisvuonna 1946) ja hänellä oli kasvattitytär nimeltään Helena.
Blogini ”sisältää mainoslinkkejä ja ne ovat merkittyinä loppupuolella *-merkillä.

Martta oli taitava kuvittaja, mutta osasi hän myös maalata upeita tauluja. Hän kävi piirustusopillisen koulunsa Helsingin yliopiston piirustussalissa. Kymiläistyttö Martta oli aloittaessaan opinnot yliopistossa 16-vuotias. Hänen opettajanaan oli muun muassa Eero Järnefelt. Kuusi vuotta Martta opiskeli ja hän itse kertoi oppineensa Järnefeltiltä tärkeimmän – elämän viivan. Hän oppi myös tarkaksi muotokuvaajaksi Eeron johdolla.

Tämä kuva Martasta lapsena on Päivi Ahdeoja-Määtän kirjasta otettu. Piirustusinnostus on jo tältä ajalta peräisin.

Vuonna 1982 Martta Wendelin lahjoitti Tuusulan taidemuseolle noin 2000 kuvitusoriginaalia. Se muodosti kuvitustaiteen kokoelman perustan taidemuseolle. Martan kuvitukset kertoivat muun muassa lämpimästi kodin arjesta, leikeistä ja ihanteellisista jouluista.

Martta Wendelin oppi tarkaksi ihmiskuvaajaksi Eero Järnefeltin opetuksella Helsingin yliopiston piirustussalissa. Hän osasi piirtää ja maalata pelkistetyin yksinkertaisilta näyttävin keinoin, herkästi, hillitysti, luontevasti ja pehmeästi.

Martta Wendelin toimi kahden Suomen suurimman kustantamon kuvittajana peräkkäin. Hän teki kolmekymmentä vuotta Kotilieden kansikuvia. Postikortteja Martta piirsi noin tuhat. Myös joulu- ja postimerkkejä hän piirsi.

Kuvittamisien ja postikorttien piirtämisen ohessa Martta Wendelin teki koko ajan maalaustöitä. Hän piirsi paljon kukka- ja lapsiaiheisia maalauksia. Loppuvuosikymmeninään Martta oli kodin kuvaaja, kuten hänen opettajansa Eero Järnefeltikin oli ollut.

Martta Wendelin säilytti oman peruslaatunsa piirtämisessä ihastuttavalla tavalla. Eläkkeelle päästyään hän keskittyi öljyvärimaalaukseen.

Opiskeluajastaan Martta on kertonut, jotta ensin piirrettiin hiilellä, sitten pastellilla. Lopulta Järnefelt käski hänen siirtyä öljyväreihin. Martta oli opiskellut jo neljä vuotta, kun hän sai lahjakkaimman oppilaan stipendin, jolla hän jatkoi opintojaan vielä kaksi vuotta.

Kuvan olen ottanut puolitoista vuotta sitten Erkkolasta ostamastani kirjasta Kultahiekkaa ihmisten poluille – Martta Wendelinin elämä. Sen on toimittanut Päivi Ahdeoja-Määttä.

Kukka- ja puutarha-aiheet valloittivat Martta Wendelinin tuotannon vasta hänen uransa loppupuolella. Kukkia hän oli aiemminkin kuvannut, postikortteihin ja muihin kuvituksiin. Uusi suosio taidemaalarina Annivaaran kodin rauhassa 1950-luvulta alkaen lisäsi kukka-aiheiden määrää.

Martta on itse kertonut kukista ja puutarhastaan Päivi Ahdeoja-Määtän tekemässä kirjassa Kultahiekkaa ihmisten poluille seuraavasti: ”Minulla täällä olivat jasmiinit kukkien peitossa. Liljat, jotka hankin toissa keväänä, ovat nyt suvainneet nousta maasta ja tehdä nuppuja. Tulipunainen regale on jo kukkinut, mutta keltaiset ovat juuri puhkeamaisillaan. Iso kultanauhalilja kukkii vasta syksymmällä. Mutta kaiken kruunaa loistava köynnösruusu. Se on todella ihana!” Eipä ollut Martalla puutetta kesäaikaan jutun aiheista, kun keskusteltavaa löytyi omasta puutarhasta paljon. Kun ystävät ja tuttavat halusivat häntä jollakin tapaa muistaa käydessään tai juhlien yhteydessä, niin hän toivoi lahjaksi kukkasipuleita ja mukuloita.

Martalle kukkien maalaaminen lähti usein käytännön tilaustyöstä. Toisaalta se saattoi johtua myös halusta maalata taulu ystävälle lahjaksi tai kiitokseksi. Kukat hän valitsi huolella puutarhastaan. Joskus valinta saattoi tapahtua taulun saajan oman puutahan kukasta ja puutarhasta. Juhannusruusut kiehtoivat aiheena perheystäville, samoin unikot ja tulppaanit aina päivänkakkaroihin, lupiineihin ja ritarinkannuksiin asti.

Tämäkin valokuva on peräisin Päivi Ahdeoja-Määtän tekemästä kirjasta. Martta Wendelinin hauta on Annivaarassa taiteilijakodin pihapiirissä. En ole vielä itse päässyt siellä käymään. Täytyy seurata, milloin siellä mahdollisesti tulevana kesänä on opastettuja kierroksia.
Tulen varmasti jatkamaan kuvapainotteisia kirjoitelmia Martta Wendelinistä jatkossakin.
Tässä on linkit viimeisimpiin blogeihini! Ne kaikki liittyvät postikortteihin.
- Helga Sjöstedt on esittelyssä pääsiäiskorttien kautta
- Jenny Nyströmin piirtämiä pääsiäiskortteja
- Suomalaisia kuvataiteilijoita postikorteissa
- Helsinkiläisiä rakennuksia postikorteissa
- Kappale kauneinta Suomea postikorteilla – Punkaharju
Laitan tähän muutaman mainoksen sopimuskumppaneiltani. Klikkaa kuvia ja katso, mitä heillä on tarjottavaa!
*Partioaitasta löydät ulkoiluun ja retkeilyyn tarvikkeita. Siellä on reppua, makuupussia ja telttaa sekä paljon muuta tarpeellista. Klikkaa kuvaa ja käy katsomassa.
*Björn Borg on ruotsalainen vaatemuotibrändi. Se on saanut nimensä tennispelaajasta, joka oli samanniminen. Käy katsomassa kuvaa klikkaamalla, mitä sieltä löytyy!
2 kommenttia
Martta Wendelinin postikortit ovat kyllä tuttuja ja hänen pehmeä, lämmin tyylinsä ihastuttava ja tunnistetteva. Kiitos taas mainiosta postauksesta missä oli paljon uutta minulle Wendelinistä.
Hei! Kiitos kommentista!