Savonlinnan tienoo on aina ollut silmiä hivelevää. Siellä on ollut kiva käydä ja joskus oleskella vähän pitempäänkin. Kiehtovimpia paikkoja on aina ollut Punkaharju. Voisin kohdistaa Erkki Junkkarisen laulun Kappale kauneinta Suomea juuri tänne.
Olimme 1980-luvulla puolen välin jälkeen runsaslukuisesti kahdella autolla Punkaharjulla perheeni ja vaimoni sisaren perheen kanssa. Kauniille harjumaiseman parkkipaikalle pysäköityämme nautimme tietenkin upeista maisemista. Eipä mennyt pitkään, kun tuli Lapista kotoisin oleva mies juttelemaan mukavia. Pian huomattiin, että hän kauppasi lomaosakkeita Kultakivestä. En enää muista, mitä lahjuksia tai kylkiäisiä hän lupasi, mutta jonkin ajan kuluttua huomasimme, että olimme ostaneet hänen kaupittelemia osakkeita. Luulen, että tämä kaveri olisi saanut kaupaksi jääkaappeja Grönlantiin tai hiekkaa Saharaan. Niin taitava hän oli. Olimme tämän reissun yhteydessä jatkamassa matkaa Ylä-Savoon anoppilaan, jossa viivyimme parisen viikkoa. Heti seuraavalla viikolla Seura-lehti kirjoitti negatiiviseen sävyyn näistä lomaosakkeista. Se säikähdytti perumaan kaupat. Vähän hankalaahan se oli, mutta kuitenkin onnistui.
Punkaharju oli itsenäinen pitäjä vuodesta 1924 alkaen. Se laajeni jonkin verran vuonna 1973, kun siihen liitettiin Säämingistä alueita. Vuonna 2013 suurien kuntaliitoksien aikaan se liitettiin Savonlinnaan. Punkaharju on erkaantunut Salpausselästä luoteeseen kauniina harjuna. Seitsemän kilometriä pitkä Punkaharju on yksi Suomen kansallismaisemista. Punkaharjulla on sijainnut Valtionhotelli. Vanhempi sisareni oli siellä 1970-luvulla jonakin kesänä töissä hankkimassa opiskelurahoja.
Tuon nyt näytille kymmenen postikorttia, joista kolme on vähän lähempänä nykypäivää kuin keski-iältään yli sata vuotiaat muut kortit. Aloitan esittelyn sieltä vanhemmasta päästä.

Paljolti arvostamani valokuvaaja Signe Brander on ottanut tämän kuvan tähän postikorttiin. Kortti on liikkunut noin 122 vuotta sitten. Neiti Vera Östring on saanut tämän postikortin Ouluun Nummikadulle. Sen lähetti Otto.
Blogini ”sisältää mainoslinkkejä ja ne ovat merkittyinä loppupuolella *-merkillä.

Tämä postikortti Punkaharjulta on lähetetty alkuvuodesta ja siinä toivotetaan hyvää uutta vuotta. Neiti Aamu Ansas on saanut kortin Wasaan eli Nikolainkaupunkiin.

Tämä auringonlasku on varmaan ollut livenä hieno näky! Tämä on saksalaisten ottama kuva. He olivat suurin tuontimaa postikorteissa. Knackstedt & Näther Hampurista on tätä korttia kustantanut. Usein he ottivat mustavalkeita valokuvia, joita sitten läheisessä taidekoulussa Saksassa tai muualla väritettiin. Tämä postikortti Punkaharjulta on liikkunut käsipostissa Kiviniemelle. Neiti Walma Kristina Gustafsson on saanut tämän kortin tekstillä: ” Parhain onnitteluni nimipäivällesi 24.7.1911! Eläköön Kristina eläköön”. Lähettäjä oli Lempi.

Tässä on idyllinen näkymä järveltä veneilijöistä. Postimerkin irrotus kortista on vienyt leiman mukanaan, joten tästä ei näe päiväystä. Reilusti yli 110 vuotta on kuitenkin kortilla ikää. G. Arvidsson Helsingistä on korttia kustantanut. Tämä on liikkunut 7-vuotiaalle Lilli Lindbergille Turkuun Käsityöläiskatu 16 osoitteeseen. Hyviä ohjeita on Lillille jakanut I.J. ”Sä lemmi isänmaatas, hyvyyttä, valoa, Ja näkyville saata ylevää, jaloa!”

Järvimaisemat ovat tuttuja Punkaharjulla. Tässä on yksi niistä. Tämä kortti on liikkunut Herra Jalmari Matistolle Humppilaan. Hänelle lähetettyjä postikortteja on minulla ollut aiemminkin. Jalmari Matisto oli vuoteen 1905 asti Mattsson. Hän syntyi vuonna 1879 ja kuoli 1947. Hän oli kansanperinteen kerääjä ja kotiseutuaiheista kirjoittanut kirjailija. Hän oli myös raittiuspuhuja ja neuvoja. Eipä ole enää nykyään hänen kaltaisiaan. Ennen saimme mekin ottaa osaa raittiskilpakirjoituksiin. Eipä se ihan täysraittiuteen johtanut, vaikka tuli kirjapalkintoja voitettuakin noista skaboista.

Tämä kortti on Punkasalmelta. Se oli aikanaan Punkaharjun kunnan keskus. Se sijaitsee Valtatie 14 varrella 35 kilometrin päässä Savonlinnan keskustasta. Tämän kortin on saanut herra Toivo Muurman Wirolahdella. Hauskoja nimipäiviä on toivotettu. Kortin on kustantanut Theodor Eismann Leipzigista.

Tämä tie johtaa Punkaharjulle. Kortti on painettu Berliinissä. Käthe on lähettänyt tässä pitkät terveiset ruotsinkielellä pienellä präntättynä neiti Elsa Molanderille Viipuriin Kesämaahan.

Tämä kortti vaikuttaa lähes nykyajalta edellisiin verrattuna. On tälläkin ikää noin 50 vuotta. Tämä on nyt nykyisten lasten isoisien aikakautta. Korttien nuorentumisen johdosta en enää ilmoita nimitietoja kortin saajasta. Sen uskallan kertoa, että kuvat tähän postikorttiin on ottanut Dino Sassi. Tässä ollaan Punkaharjun leirintäalueella.

M. Siira on ottanut kuvat tähän postikorttiin. Kivisilta ja Puruvesi ovat nimikkeet paikoille. Rohkenen laittaa kortin viestin: ” Lämpimät lomaterveiseni kuvan maisemista / Helena! J.K. Ei oo ikävä töihin!”

Tämä postikortti on liikkunut 13.6.1977. Tällä on lähetetty terveisiä työläisille pääkaupunkiin ja kerrotaan samaan hengenvetoon, että maailma se on kuin silkkiä vaan täällä Punkaharjulla. Kunto on rautaa ja aurinko paistelee pilvettömältä taivaalta. Pyöräilen, soudan ja pelaan erilaisia pallopelejä. Olen ollut hieronnassa, niskan syvälämmössä + venytyksessä joka päivä. Olen ruskein mimmi tässä talossa. Hyviä työhaluja Teille vaan ja lämpöisiä kesäterveisiä. Pirjo on nämä terveiset lähettänyt ja varmasti hyvin paljon ilahduttanut pääkaupungin virastossa työskenteleviä kolleegoitaan.
Tässä kuvassa näkyy, millaiselta tienoolta menetimme lomaosakkeet perumisemme takia. Sain juuri tietää vaimoltani, että saimme silloin lounaat palkkioksi Kultakivessä! Koko kahden autollisen seurue sai pöperöt syödäkseen.
Jatkan vielä myöhemmin täältä Punkaharjulta ja Savonlinnan alueelta myös. Minulle on kokoelmaani kertynyt tältä seudulta paljon kortteja. Aikanaan tuli Mikkelistä tänne matkaa noin vähän yli sata kilometriä.
Laitan tähän linkit viimeisimmistä blogeistani:
- Helga Sjöstedt on esittelyssä pääsiäiskorttien kautta
- Jenny Nyströmin piirtämiä pääsiäiskortteja
- Suomalaisia kuvataiteilijoita postikorteissa
- Helsinkiläisiä rakennuksia postikorteissa
- Kappale kauneinta Suomea postikorteilla – Punkaharju
Muutama mainos tulee vielä tähän blogini loppuun. Klikkaa kuvaa ja katso, mitä kaikkea Partioaitta myy ja tarjoaa!
*Partioaitasta löytyy varusteita ulkoiluun ja retkeilyyn. Siellä on takkeja, housuja, paitoja, kenkiä ja kaikkea muuta vaatteisiin liittyvää. Siellä on reppuja, makuupusseja ja telttoja. Siellä on vaellusvarusteita, kajakkeja, lumikenkiä ynnä kaikkea muuta. Klikkaa kuvaa ja käy itse katsomassa!
*Tässä on Finlaysonin uusi vaatemallisto. Klikkaa kuvaa ja katso, mitä heillä on tarjolla!
Yksi kommentti
Ihanaa että on säilyneet noinkin wanhat kortit ja kiitos taas mainiosta katsauksesta ” ennen wanhaan kun posti kulki ja Kusti polki” Punkaharju on todellakin kappale kauneinta Suomea.