Heinä- ja elokuun vaihteessa 2023 olimme perheeni kanssa kolmessa sukupolvessa lomailemassa jälleen Pirkkalassa. Suodenniemi on tämän entisen pitäjän nimi, joka tätä nykyä kuntaliitoksen kautta kuuluu Sastamalaan. Viime kesänä olimme Urjalassa ja sitä ennen olemme olleet mm. Ikaalisissa, Kihniöllä ja Kyröskoskella.
Olen vuosikymmenien ajan ihaillut kirkkoja, mutten ole ollut niin innostunut niistä niin kuin nykyisin olen. Nyt on ollut halu tietää vähän tarkemmin asioista, kuten kirkon suunnittelija, tyylisuunta, valmistumisen aika ja alttaritaulun aihe ja tekijä. Myös kirkon lähiympäristössä olevat hautausmaat kiinnostavat. Siinä suhteessa kesä on parasta kiertelyaikaa. Kesäisin ovat myös useat tiekirkot arkisin avoinna.

Tämä ei ole yleisin kulkureitti kirkkoon, mutta tästä me menimme tyttärenpoikani Jasperin kanssa sinne Suodenniemellä nähdäksemme myös tuon muistomerkin.
Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit on merkitty *-merkillä”.

Kivessä lukee tarkemmin, jotta ”Jälkipolvi kunnioita isien töitä. Säilytä sankarien muisto pyhänä”.

Suodenniemen puukirkko valmistui vuonna 1831. Kahdeksan vuoden päästä se täyttää siis jo 200 vuotta. Väriltään se on ruskehtava. Varsinaista kirkkoa ei ole suunnitelleet arkkitehdit, vaan valtion intendentin konttorin esimies Charles Bassi ja konduktööri Wilhelm Arppe. Mutta vuonna 1839 lisätyn empiretyylisen kirkontornin on suunnitellut aikamoinen rakennussuunnittelun ammattilainen. Hän oli muuan Carl Ludvig Engel, joka päätöinään suunnitteli Helsingin ydinkeskustan lukuisia rakennuksia.

Kirkko edustaa tyylisuunnaltaan uusklassismia ja torni empireä. Kirkko oli aluksi Nikolain kirkko Venäjän tsaarin Nikolai I mukaan. Kun sitten Helsinkiin valmistui Carl Ludvig Engelin suunnittelema kirkko ja se vihittiin 15.21852 Nikolainkirkoksi, niin tälle piti tietenkin keksiä uusi nimi. Se on minun käsitykseni asiasta. Vuorilaudoitus hirsien päälle rakennettiin 1845.

Kirkon pinta-ala on 244 m2 ja siellä on istumapaikkoja 485.




Suodenniemen kirkkoon on asennettu Kangasalan urkutehtaan urut vuonna 1937. Urkuja uudistettiin kirkon peruskorjauksen yhteydessä vuonna 1960. Urkujen äänikertojen määrä kasvatettiin 10 + 2:sta 13 + 2:een.
Monet muistavat Maalaiskomedia-sarjasta kanttorin Ilmari Piiparinen. Häntä näytteli Tom Lindholm. Hyväntahtoinen hahmo tässä sarjassa on juoppo, joka koittaa päästä viinapirusta irti. Mopedilla kohelteli ympäri pitäjää pienessä pöhnässä. Hyvin hän suoriutui osastaan ja sai vielä paljon eri vapauksia vuorosanojen suhteen. Yllättävää on, että joka jaksossa hän on oikeasti vesiselvä. Ei pisaraakaan ollut ottanut. Hän liittyy tähän kirkkoon siten, että sarjan kuvaukset on tehty täällä.

Kristus Getsemanessa on tämän alttaritaulun aihe. Sen on piirtänyt Ingeborg Malmström omaa sukuaan Wallenius. Taulu valmistui vuonna 1874.


Karjala-liitto teki vuonna 1951 aloitteen paikallisille Karjala-seuroille tällaisten muistomerkkien pystyttämiseksi hautausmailleen. Seurat saivat kuvanveistäjä Kirsti Liimataisen suunnittelemia vaihtoehtoisia malleja viisi. Monin paikoin näin tehtiinkin, mutta on myös pystytetty omien toiveiden mukaisesti jonkun muun suunnittelemana.

Suodenniemen hautausmaa kirkon vieressä otettiin käyttöön vuonna 1860. Se suljettiin välillä ja otettiin uudelleen käyttöön vuonna 1926.

Sankarihautoja Suodenniemellä on kaikkiaan 96. Muistomerkin on suunnitellut Pentti Helin. Se paljastettiin vuonna 1951. Katuosoite näille sankarihaudoille on Kylätanhua 2.

Nälkävuosina kuolleiden muistomerkissä on teksti: Ankarina katovuosina 1867-1868 Suodenniemellä kuoli lähes neljännes väestöstä, 566 asukasta.
Tässä oli tämä ensimmäinen blogini kirkkobongauksista. Tällä Pirkanmaan viikon reissulla kiersin seitsemän kirkkoa läheltä ja kaukaa. Otin niistä aikamoisen joukon kuvia, joten jatkoa seuraa pika puoliin.
Tässä on muutamia sopimuskumppaneiden mainoksia ja tarjouksia! Kannattaa katsoa!
*Klikkaa ja katso, millaisia renkaita löytyy ja mihin hintaan. Talvirenkaiden vaihto lähestyy. Tätä kautta saat nopeat toimitukset kotiisi tai asennuskorjaamollesi. Maksutapoja on useita. Renkaat ja vanteet tulevat tosi edulliseen hintaan. Merkkejä on muun muassa Good Year, Pirelli, Bridgestone, Hankook, Contintental, Michelin, Nokian tyres. Löytyy myös Outlet, jota kautta tosi edulliset hinnat.
*Teepä diili Offerillan kanssa! Sieltä löytyy lahjakortteja moneen eri lähtöön. Katso ja klikkaa!